office@bgdrc.com  
 Tel: 060 380 30 50 Ulica:Kraljevića Marka 21
Radno vreme servisa: Pon - Pet, 9:00h - 16:30h
laptop servis racunara
desktop servis racunara
servis racunara softver
servis racunara spašavanje podataka

INSTALACIJA SISTEMA

WINDOWS INSTALACIJA

Servis računara Bgd računarski centar vrši instalaciju svih verzija operativnog sistema Windows. Windows instalacija uključuje instalaciju svih drajvera, kompajlera, OEM softvera, ažuriranja kao i optimizaciju nakon instalacije sistema. Instalacija Windowsa kao i svaka instalacija sistema podrazumava instalaciju antivirusnog programa, osnovnog paketa aplikacija (pretraživači, programi za fotografije, filmove, muziku, pdf, zip ...) i office paketa.

windows instalacija

INSTALACIJA OPERATIVNOG SISTEMA WINDOWS

Instalacija sistema je proces kopiranja/generisanja koda iz instalacionih datoteka u nove datoteke na disku računara. Servis računara Bgd računarski centar garantuje za ispravnost procesa instalacije sistema.

Postoje različiti tipovi Windows instalacija sistema:

Aktivacija opciono (Retail, MAC, KMS, AD BA)

ČISTA WINDOWS INSTALACIJA SISTEMA

Čista Windows instalacija je potpuno nova instalacija operativnog sistema i aplikacija na računaru. U čistoj instalaciji sistema, čvrsti disk se formatira i potpuno briše. U ovom postupku se sve stare aplikacije (programi) gube a nove instaliraju. Podaci koje je je potrebno sačuvati kopiraju se na externi disk. Instalacija sistema na novom računaru ili instaliranje aplikacija prvi put, automatski je čista instalacija. Za čistu Windows instalaciju se obično koristi poslednja verzija operativnog sistema.

REINSTALACIJA SISTEMA WINDOWS

Postoje računari na kojima je fabrički odrađena instalacija Windows-a. Neki prodavci ističu da je to bolja opcija. Međutim iskustvo potrošača je suprotno od onoga što govore prodavci. Mala je verovatnoća da će se ta Windows instalacija zadržati “kao što jeste”. Uglavnom svi zamene instalaciju Windows-a sa prilagođenom verzijom i novom instalacijom sistema.

Većina računara na kojima je u prodaji odrađena instalacija sistema imaju ograničenu verziju Windows-a. Takvi računari dolaze bez adekvatno podešenog operativnog sistema, aplikacija i office paketa. Reinstalacija sistema kao i čista instalacija sistema podrazumevaju funkcionalan optimizovan operativni sistem sa svim drajverima, aplikacijama, dodatnim softverom i office paketom.

Kada se odlučite da promenite OEM instalaciju koju ste dobili uz računar ili bilo koju postojeću instalaciju sistema, sprovodi se reinstalacija sistema. Reinstalacija sistema zadržava staru licencu sistema i sistem će biti ponovo aktiviran regularno. Bez obzira što uz računar niste dobili ključ za licenciranje, reinstalacija sistema omogućava da zadržite postojeću licencu (ukoliko je imate). Reinstalacija sistema pruža mogućnost da se sačuvaju svi podaci a aplikacje ponovo instaliraju.

NADOGRADNJA SISTEMA WINDOWS

Nadogradnja Windows operativnog sistema je instalacija sistema kojom premeštamo vaše podatke i aplikacije sa jedne verzije Windows-a na drugu. (Npr.: Windows 10 na Windows 11 ili Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 na Windows 10 ili Windows 10 stara na Windows 10 nova verzija). Vaše okruženje ostaje identično, vaši podaci i aplikacije na mestu gde su ostavljeni.

Nadogradnja je instalacija sistema kojom se unapređuje operativni sistem da bi se iskoristila funkcionalnost sistema u punom kapacitetu. Stari sistemi nisu u mogućnosti da rade sa novim programima. Stari programi ne mogu da otvaraju nove formate. Zastareli operativni sistemi imaju bezbedonosne probleme, itd. Postoji mnogo razloga za nadogradnju operativnog sistema.

Od sistema Windows Vista većina operativnih sistema može da se nadogradi. Uvek je bolje odraditi nadogranju nego čekati da se pojavi greška koju prouzrokuje stara instalacija sistema. Servis računara Bgd računarski centar je tu da pomogne.

Nadogradnju nije moguće izvršiti ukoliko je :

 • Hardver toliko zastareo da ga je nemoguće unaprediti.
 • Trenutna instalacija sistema je zaražena malverom koji je teško ukloniti.
 • OEM instalacija sistema je puna neželjenog softvera (bloatware).
 • Potrebna promena arhitekture sistema ( npr: sa x32 na x64 verziju).
 • Upravljački programi (drajveri) imaju problem sa kompatibilnošću.
 • Sistem aktviran sumnjivim softverom.

Da bi odradili ispravnu nadogradnju operativnog sistema potrebno je da je vaša Windows instalacija sistema stara manje od 5 godina. Takođe potrebno je da računar ispunjava minimalne zahteve za noviju verziju Windows-a.

MIGRACIJA SISTEMA SA JEDNOG RAČUNARA NA DRUGI

Korisničko okruženje Windows sistema moguće je preneti na drugi računar. Ovo je posebno korisno kada imate mnogo prilagođenih podešavanja i datoteka koje se čuvaju lokalno na izvornom računaru.

Postoje dva scenarija migracija:

 • Uporedna migracija - Ovaj metod migrira informacije sa izvornog računara i primenjuje ih na novi računar. Datoteke se čuvaju u folderu na drugom računaru i pristupa im se slično kao server datoteci na mreži.
 • Migracija na mesto - U ovom scenariju izvorni računar se osvežava novim operativnim sistemom (nova instalacija sistema) a stanje korisnika sa orginalnog OS se primenjuje na novu instalaciju. Ovo je poznato kao scenario osvežavanje sistema.

Oba scenaria migracije prethodno zahtevaju čistu instalaciju Windows sistema. U operaciji nadogradnje sve korisničke datoteke, podešavanja i aplikacije se zadržavaju. Instalacija sistema je relativno brza a gubitak produktivnosti minimiziran. Migracija je mnogo komplikovaniji proces od nadogradnje koji može trajati više vremena jer migracija zahteva ponovnu instalaciju aplikacija i rekonfiguraciju podešavanja.

MULTI-BOOT INSTALACIJA SISTEMA

Multi-Boot instalacija sistema omogućava da instalirate više operativnih sistema na isti računar. Možda ćete želeti da pokrenete Windows 7 kao poslovni OS a da koristite Windows 10 ili Windows 11 za kućnu upotrebu ili testiranje i upoznavanje.

Multi-Boot instalacija sistema Windows može biti korisna i kada korisnici dele uređaj a svaki korisnik zahteva drugačiji operativni sistem. Razlozi naših klijenata za konfiguraciju sa dvosturkim pokretanjem su:

 1. - Testiranje novog operativnog sistema. Neretko su novi OS u beta fazi ili fazi pregleda. Često su nekompletni ili imaju greške ili problem sa kompatibilnošću hardvera i softvera.
 2. - Testiranje kompatibilnosti aplikacija. Dešava se da trenutne aplikacije nisu kompatibilne sa novim operativnim sistemom. Problemi sa kompatibilnošću aplikacija mogu da vas nateraju da odložite ili čak ne nadogradite svoju verziju Windows-a.
 3. - Više korisnika. Multi-boot omogućava da više korisnika koristi različite operativne sisteme.

MULTI-BOOT WINDOWS I LINUX SISTEMA

Poznato je da Linux distribucije mogu da rade sa USB memorije bez instalacije. Ali ako planirate da često koristite Linux, možete ga instalirati zajedno sa Windows sistemom. Ovo vam daje izbor da birate jedan od operativnih sistema svaki put kada pokrećete računar.

VHD boot

Ako želite da pokrenete operativni sistem unutar virtuelnog diska (VHD), koristite VHD boot. Ovo je relativno novo instaliranje Windowsa i prilično je zahtevno. Umesto da je sistem instaliran na čvrsti disk, instalira se na prethodno pripremljen virtuelni disk. Tokom instalacije sistema Windows se zavarava da misli da je instaliran na normalan disk.

INSTALACIJA WINDOWS SISTEMA U HYPER-V ILI VMWARE

Hyper-V je prisutan već nekoliko godina i konstantno napreduje u odnosu na svog najvećeg rivala VMware. Jedna od prednosti Hyper-V je ta što je uključen u poslovna izdanja Windows-a i nudi alat za virtuelizaciju. VMware je potrebno instalirati ali i dalje važi za jedan od vodećih softvera za virtuelizaciju.

Potrebno je da računar ispuni sledeće uslove da bi virtuelizacija bila podržana:

- Windows Pro ili jača verzija. - 64-bitna arhitektura. - 64-bitni procesor sa SLAT (Second Level Address Translation). - Minimum 4 GB RAM memorije. - BIOS/UEFI hardverska podrška virtuelizacije.

Bgd racunarski centar

Podeli:

servis racunara

Kontakt podaci

BGDRC podaci

instalacija sistema
Call Now