office@bgdrc.com  
 Tel: 060 380 30 50 Ulica:Kraljevića Marka 21
Radno vreme servisa: Pon - Pet, 9:00h - 16:30h
laptop servis racunara
desktop servis racunara
servis racunara softver
servis racunara spašavanje podataka

ČIŠĆENJE VIRUSA

UKLANJANJE VIRUSA

Servis računara Bgd računarski centar vrši čišćenje računarskih sistema od sajber napada koje nazivamo skraćeno čišćenje virusa. Čišćenje virusa predstavlja uklanjanje svakog zlonamernog napada na računarske informacione sisteme, infrastrukturu, računarske mreže ili lične računare.

servis racunara

Da bi se sprovelo čišćenje virusa na računarskim sistemima, virus mora biti uhvaćen i analiziran. Servis računara Bgd računarski centar bavi se primenom softvera koji upravo to rade. Osim primene antivirusnih softvera uključujemo i čišćenje virusa generičkim metodama. Primeri generičkih metoda detekcije virusa su: provera integriteta, heuristika, mamci, blokiranje ponašanja.

Postoji mnogo vrsta sajber napada, neki od njih stvaraju puku smetnju dok drugi mogu da naprave ozbiljnu štetu. Sajber napadi mogu da brišu ili menjaju datoteke, kradu važne informacije, učitavaju i pokreću neželjene aplikacije, šalju neželjene mailove ili čak oštećuju operativni sistem.

Prevencija u slučaju računarskih virusa predstavlja nabolju opciju za zaštitu. Servis računara Bgd računarski centar nudi vam uslugu čišćenje virusa, podešavanje antivirusne zaštite, zaštitinih zidova i instalaciju najboljih antivirusnih programa. Preventivne mere uključuju skeniranje operativnog sistema, skeniranje diskova i pravljenje rezerne kopije ukoliko je potrebno.

ČIŠĆENJE VIRUSA NA RAČUNARSKIM SISTEMIMA

Čišćenje malvera

Malver ili zlonamerni softver može se opisati kao neželjeni softver koji je instaliran u vašem sistemu bez vašeg pristanka. Može se vezati za legitiman kod, može se skrivati u korisnim aplikacijama ili se replicirati širom interneta. Evo nekih od najčešćih tipova čišćenja malvera:

Čišćenje Makro Virusa

Ovi virusi inficiraju aplikacije kao što su Microsoft Word ili Excel. Makro virusi se vezuju za sekvencu inicijalizacije aplikacije. Kada se aplikacija otvori, virus izvršava uputstva i računarski sistem je zaražen. Virus se sam replicira i vezuje za kod u računarskom sistemu. Ukoliko imate ovakav problem pozovite servis računara Bgd računarski centar, čišćenje virusa može pomoći.

Čišćenje od infektora fajlova

Infektori fajlova obično se vezuju za izvršni kod (.exe fajlovi). Virus se instalira kada se kod učita. Druga verzija infektora fajlova se povezuje sa ciljanom datotekom kreiranjem virusne datoteke sa istim imenom, ali ekstenzijom .exe. Stoga, kada se datoteka otvori, kod virusa će se izvršiti. Pozovite servis računara Bgd računarski centar, čišćenje virusa može pomoći.

Čišćenje od infektora sistema ili evidencije pokretanja

Virus evidencije pokretanja se vezuje za pokretanje operativnog sistema. Kada se sistem pokrene, on će pogledati sektor za pokretanje i učitati virus u memoriju, gde može da se širi na druge diskove i računare. Pozovite servis računara Bgd računarski centar, čišćenje virusa može pomoći.

Čišćenje polimorfnih virusa

Ovi virusi se skrivaju kroz različite cikluse šifrovanja i dešifrovanja. Šifrovani virus i povezani mehanizam za mutacije se u početku dešifruju pomoću programa za dešifrovanje. Virus nastavlja da inficira oblast koda. Mašina za mutacije zatim razvija novu rutinu za dešifrovanje i virus šifruje mašinu za mutacije sa algoritmom koji odgovara novoj rutini za dešifrovanje. Šifrovani paket motora za mutacije i virusa je prikačen novom kodu i proces se ponavlja. Takve viruse je teško otkriti iako imaju visok nivo entropije zbog modifikacija njihovog izvornog koda. Pozovite servis računara Bgd računarski centar, čišćenje virusa može pomoći.

Čišćenje stelt virusa

Stelt virusi preuzimaju funkcije sistema da bi se sakrili. Oni to rade tako što kompromituju antivirusni softver tako da softver prijavi da zaraženo područje nije zaraženo. Ovi virusi prikrivaju svako povećanje veličine zaražene datoteke ili promene datuma i vremena poslednje izmene datoteke. Pozovite servis računara Bgd računarski centar, čišćenje virusa može pomoći.

Čišćenje trojanaca

Trojanac ili trojanski konj je program koji se krije u korisnom programu a koji ima zlonamernu funkciju. Glavna razlika između virusa i trojanaca je u tome što se trojanci ne repliciraju sami. Trojanac može da omogući napadaču potpunu kontrolu nad računarom. Može da špijunira aktivnost korisnika i pristupa poverljivim informacijama. Pozovite servis računara Bgd računarski centar, čišćenje virusa može pomoći.

Čišćenje logičkih bombi

Logička bomba je deo računarskog koda koji se nalazi u postojećem softveru računara. Projektovan je da aktivira i izvršava destruktivne akcije u određeno vreme ili određenog dana. Pozovite servis računara Bgd računarski centar, čišćenje virusa može pomoći.

Čišćenje od crva

Crvi se razlikuju od virusa po tome što se ne vezuju za host fajl, već su samostalni programi koji se šire kroz mreže i računare. Crvi se obično šire putem e-pošte; otvaranje priloga aktivira program crva. Tipična eksploatacija crva podrazumeva da crv šalje svoju kopiju svakom kontaktu u adresaru e-pošte zaraženog računara. Pored obavljanja zlonamernih aktivnosti, crv se širi internetom i preopterećuje servere e-pošte. Pozovite servis računara Bgd računarski centar, čišćenje virusa može pomoći.

Čišćenje ransomvera

Ransomver je vrsta malvera koji blokira pristup podacima žrtve i preti da će ih objaviti ili izbrisati ako se ne plati otkup. Jednostavniji ransomver zaključa sistem na način koji je moguće otključati fajlove dok napredni ransomver koristi tehniku koja se zove kriptovirusna iznuda. Ova tehnika šifruje datoteke žrtve na način koji je skoro nemoguće otvoriti bez ključa za dešifrovanje. Pozovite servis računara Bgd računarski centar, čišćenje virusa može pomoći.

Čišćenje advera

Adver je softverska aplikacija koju kompanije koriste u marketinške svrhe; reklamni baneri koji se prikazuju dok je pokrenut bilo koji program. Adver se obično automatski preuzima dok pretražujete određenu veb lokaciju i karakterišu ga iskačući prozori ili traka koja se automatski pojavljuje na ekranu računara. Pozovite servis računara Bgd računarski centar, čišćenje virusa može pomoći.

Čišćenje od špijunskih softvera

Špijunski softver je vrsta programa koji se koristi za prikupljanje informacija o korisnicima, njihovim računarima ili njihovim navikama u pregledanju. Prati sve što radite bez vašeg znanja i šalje podatke udaljenom korisniku. Takođe može da preuzima i instalira druge zlonamerne programe sa interneta. Špijunski softver radi kao reklamni softver, ali je obično poseban program koji se nesvesno instalira kada instalirate drugu besplatnu aplikaciju. Pozovite servis računara Bgd računarski centar, čišćenje virusa može pomoći.

Zaštita od napada na lozinku

Pošto su lozinke najčešće korišćeni mehanizam za autentifikaciju korisnika u informacionom sistemu, dobijanje lozinki je uobičajen i efikasan pristup napadu. Pristup lozinkama može se dobiti razgledanjem napadnutog računara, špijuniranjem veze sa mrežom radi dobijanja nešifrovanih lozinki, korišćenjem društvenog inženjeringa, dobijanjem pristupa bazi podataka lozinki ili direktnim nagađanjem. Poslednji pristup se može uraditi na nasumičan ili sistematski način:

  • Nagađanje lozinke grubom silom pedstavlja korišćenje slučajnog pristupa tako što se isprobavaju različite lozinke u nadi da će jedna uspeti. Neka logika se može primeniti isprobavanjem lozinki koje se odnose na ime osobe, titulu posla, hobije ili slične stvari.
  • Metodom rečnika koja isprobava kombinacije slova i brojeva. Jedan pristup je da se kopira šifrovana datoteka koja sadrži lozinke, primeni isto šifrovanje na rečnik najčešće korišćenih lozinki i uporede rezultati.

Zaštita od uskraćivanje servisa DoS (denial-of-service) ili DDoS napad (Distributed Denial of Service)

Uskraćivanje servisa - DoS napad preplavljuje resurse tako da operativni sistem ne može da odgovori na zahteve korisnika. DDoS napad je takođe napad na sistemske resurse, koji se pokreće sa velikog broja drugih host mašina koje su zaražene zlonamernim softverom koji kontroliše napadač.

Za razliku od napada koji su dizajnirani da omoguće napadaču da dobije ili poveća pristup, uskraćivanje servisa ne pruža direktne koristi za napadače. Za neke od njih je dovoljno da imaju zadovoljstvo zbog uskraćivanja usluge. Međutim, ako napadnuti resurs pripada poslovnom konkurentu, onda korist za napadača može biti stvarna. Druga svrha DoS napada može biti da se sistem isključi kako bi se mogao pokrenuti drugi napad. Postoje različite vrste DoS i DDoS napada; najčešći su TCP SYN flood napad, teardrop napad, smurf napad, ping-of-death napad i botnets napad.

Bgd racunarski centar

Podeli:

servis racunara

Kontakt podaci

BGDRC podaci

ciscenje od virusa
Call Now