office@bgdrc.com  
 Tel: 060 380 30 50 Ulica:Kraljevića Marka 21
Radno vreme servisa: Pon - Pet, 9:00h - 16:30h
laptop servis racunara
desktop servis racunara
servis racunara softver
servis racunara spašavanje podataka

UGRADNJA SSD DISKA

ZAMENA ILI UGRADNJA SSD DISKA

Zamena ili ugradnja SSD diska je usluga koju pruža servis računara BGD računarski centar, uz koju dobijate instalaciju novog ili kloniranje starog operativnog sistema sa svim potrebnim drajverima i programima.

ugradnja ssd diska

Zamena starog HDD diska (Hard disk) sa novim SSD diskom (Solid State Drive) je jedna od najvažnijih nadogradnji koju možete uraditi kako bi promenili na bolje laptop ili desktop računar. Ugradnja SSD diska doneće primetnu razliku u performansama laptop ili desktop računara. Kod nadogradnje računara, ugradnja SSD diska pored zamene memorije čini prvu u nizu zamena komponenti. Dodavanje SSD diska predstavlja najbolji način da ubrzate laptop ili desktop računar.

Zamena SSD diska, SATA III, M.2, NVMe, ugradnja SSD diska u laptop, ubacivanje SSD diska u PC desktop, brzo i sigurno - BGD računarski centar!

SSD diskovi

SSD diskovi predstavljaju novu generaciju diskova za skladištenje koja se koristi u računarima. Tehnologija izrade i ugradnje SSD diskova se konstantno razvija. SSD-ovi čuvaju podatke koristeći fleš memoriju, koja je mnogo brža od tradicionalnih hard diskova koje su u potpunosti zamenili. Koristeći čip napravljen sa NAND fleš memorijom, SSD diskovi se ne oslanjaju na pokretne delove što ih čini znatno izdržljivijim komponentama. Nadogradnja SSD diskom je najbolji način da se ubrza i učini efikasnijim svaki računar.

SSD diskovi su lako dostupni u BGD računarskom centru a zamena ili ugradnja SSD diska u laptop ili desktop računar je relativno jednostavna i brza. Na nekim računarima čak nije potrebno potpuno rastavljanje da bi se obavila ugradnja SSD diska. Ugradnja SSD diska u laptop ili desktop zajedno sa instalacijom ili kloniranjem sistema traje manje od 2 radna sata. Servis računara BGD računarski centar vrši zamenu ili ugradnju SSD diska kao i nabavku SSD diska uz dogovor sa klijentom. Svaka ugradnja SSD diska u laptop ili desktop računar u BGD računarskom centru dolazi uz garanciju na SSD disk.

Zamena SSD diska ili ugradnja SSD diska u laptop kao i ugradnja SSD diska u PC desktop računar izbacuje tradicionalne hard diskove iz igre i znatno ubrzava računar. Ugradnja SSD diska u laptop i desktop ili zamena hard diska novim SSD diskom udahnuće nov život svakom računaru. Iako još uvek postoje laptop i desktop računari koji koriste tradicionalni hard disk, preporuka IT inženjera i BGD računarskog centra je ugradnja SSD diska, tj. zamena starog hard diska i njegovo prebacivanje u externi rek za čuvanje podataka. Ugradnja SSD diska u laptop se svake godine povećava dok je ugradnja tradicionalnih HDD diskova znatno smanjena.

ugradnja ssd diska

Brzine SSD diskova

SATA SSD je najčešći interni SSD, jer se uklapa u skoro svaki uređaj. Ovi interni SSD-ovi obično imaju brzinu do 600MB/s a to vam omogućava da prenesete datoteku od 10 GB za 15 do 20 sekundi. Noviji računari zamenili su 2,5-inčni SATA SSD sa manjom verzijom, M.2 SSD. M.2 SATA SSD ima iste brzine kao 2.5 SATA SSD. Prednost je što verzija M.2 ne zauzima prostor i ne zahteva nikakve kablove. Trenutno najbrži na tržištu su M.2 NVMe SSD-ovi sa brzinama do 7 GB/s. Oni vam omogućavaju da prenesete fasciklu od 1TB u roku od 2,5 minuta.

Tipovi ugradnje SSD diskova

SSD diskovi koriste tri glavne vrste memorije, a to su ćelija sa jednim nivoom (SLC), ćelija sa više nivoa (MLC) i trostruka ćelija (TLC). SLC je najbrži, najizdržljiviji i najskuplji oblik SSD-a. Međutim u servisu računara ugradnja SSD diskova u laptop i desktop računar se uglavnom klasifikuje po tipu konekcije a ne po memoriji koju korste. Zamena SSD diska na laptopu uslovljena je tipom konekcije. Neki od tipova konekcije su - SATA III, PCIe, M.2, NVMe ..

- Ugradnja SATA III SSD diska

SATA III i SCSI (SAS) su do sada najčešći tipovi konektora nastali evolucijom starijih verzija koje su zastupljene na tradicionalnim hard diskovima. SATA III konektor se nalazi na većini laptop računara koji su koristili stari hard disk. Ugradnja SATA III SSD diska je nešto što svakodnevno obavljamo u BGD računarskom centru.

- Ugradnja SSD diska - PCI Express

Opcija PCI Express povezuje SSD disk direktno na matičnu ploču. Koristi se uglavnom kao zamena HDD diska sa SSD diskom na desktop računaru. Ovo je česta zamena SSD diska na desktopu jer omogućava priključak za M.2 i NVMe SSD disk.

- Ugradnja M.2 SSD diska

M.2 SSD diskovi su slični mSATA diskovima sa konceptom štampane ploče. Razlika u odnosu na ostale SSD diskove je u tome što unutar forme M.2 postoji niz različitih kombinacija širina i dužina što donosi veću fleksibilnost ugradnje diskova. Ova vrsta SSD-ova se koristi za mobilna rešenja kao što su tableti.

- Ugradnja NVMe diska

SSD diskovi su prošli kroz ogromne inovacije kako bi održali korak sa sve većom potražnjom za brzinama. SSD diskovi zasnovani na “Non Volatile Memory Express” (NVMe) su najnoviji razvoj u ovom domenu. NVMe diskovi pružaju performanse bez presedana u smislu kašnjenja i maksimalnog propusnog opsega. Ugradnja NVMe diska je posebno korisna za I/O intenzivne aplikacije. BGD računarski centar vam stoji na raspolaganju ukoliko vam je potrebna zamena ili ugradnja NVMe SSD diska

Prednosti ugradnje SSD diska

SSD diskovi nemaju pokretne mehaničke delove, oni bez gubitka performansi mogu pisati i čitati podatke sa bilo kog mesta na disku i to ih čini superiornim u odnosu na tradicionalni hard disk. Ako već niste preporučujemo da zamena hard diska na laptopu ili desktop računaru, tj. ugradnja novog SSD diska, postane prioritet kada je vaš računar u pitanju. Ne moramo nužno ulaziti u detaljna merenja kako bismo pokazali koliko poboljšanja nudi ugradnja SSD diska u desktop i laptop računar u odnosu na korišćenje tradicionalnog hard diska. Čak i najjeftiniji SSD disk ponudiće vam značajno poboljšanje performanisi u odnosu na najbrži tradicionalni hard disk.

Prednosti koju čini ugradnja SSD diska širi se izvan sintetičkih referentnih vrednosti. Laptop ili desktop računar na kom je odrađena zamena hard diska SSD diskom biće brži u svakom pogledu. Ugradnja SSD diska u desktop ili laptop učiniće da se računar brže pali i gasi, brže pokreće aplikacije, brže prebacuje datoteke, itd. Gejmeri odavno znaju da SSD disk predstavlja očitu razliku u vremenu učitavanja i igranja igara pa im brzina i ugradnja SSD diska čini bitnu stavku. Takođe i oni koji koriste računar za posao ili školu imaće velike koristi od ugradnje SSD diska u desktop ili laptop računar. Zamena hard diska sa SSD diskom podići će svaki računar na znatno viši nivo.

Razlozi za prelazak na SSD disk

 • Izdržljivost SSD diskova

  Tradicionalni hard diskovi imaju pokretne delove koji pri konstantnom pokretu stvaraju toplotu, imaju povećanu osetljivost na pomeranje i samim tim se s vremenom kvare. SSD diskovi nemaju pokretne delove, koriste tip memorije koja ne zahteva fizičko pozicioniranje glave da bi se očitali podaci, u stanju su da održavaju nižu temperaturu i imaju mnogo bolje performanse. SSD diskovi takođe bolje podnose pomeranja, padove i svakodnevno korišćenje.

 • SSD diskovi su brži od tradicionalnih hard diskova

  SSD diskovi su “sto puta” brži od tradicionalnih hard diskova. Ugradnja SSD diska nudi kraće vreme pokretanja laptop ili desktop računara, brži prenos podataka i veću propusnost. HDD diskovi postižu malu brzinu upisa i čitanja podataka dok se brziina upisa i čitanja SSD diskova sa svakim novim modelom povećava. NVMe SSD diskovi koriste PCIe port i imaju mogućnost prenosa podataka do 64000 MB/s, umesto SATA porta (brzina prenosa od 600 MB/s).

 • Snaga i energetska efikasnost SSD diskova

  Budući da SSD diskovi nemaju pokretnih delova, potrebno im je manje energije za rad u poređenju sa HDD diskovima. Energetska efikasnost je velika prednost u korišćenju SSD diskova posebno kada su u pitanju računari gde je dugotrajnost baterije vrlo značajna stavka.

 • Manja težina i odsustvo buke kod SSD diskova

  Manja veličina omogućava lakše ubacivanje SSD diska kao i da manje teže od velikih HDD diskova sa magnetnim glavama i pokretnim diskovima. Kompaktan dizajn čini SSD diskove savršenim za laptop računare, tablete i druge male elektronske uređaje. Nedostatak pokretnih delova čini SSD diskove bešumnim u odnosu da HDD diskove čija buka i vibracije mogu biti ometajuće.

 • Velčine i faktori oblika SSD diskova

  Veličina od 2,5 inča je načešći oblik koji dolazi u zatvorenom dizajnu, mSATA ima vrlo mali oblik u pitanju je otvoreni dizajn (vidna matična ploča), M.2 takođe ima otvoren dizajn i faktor male veličine, dostupan u SATA i PCIe NVMe varijantama.

Nedostaci SSD diskova

Glavni nedostatak SSD diskova je što imaju ograničen broj upisa. Međutim savremene tehnike izrade SSD diskova pomažu da izdrže mnogo godina kontinuirane upotrebe. Drugi nedostatak je cena po kapacitetu koja se meri u gigabajtima ili terabajtima. Za razliku od tradicionalnog HDD diska, SSD-ovi su skuplji u startu ali troše manje električne enrgije pa se razlika kroz vreme izjednačava.

Proizvođači na globalnom tržištu SSD diskova

Glavni igrači na tržištu SSD diskova su - Intel Corporation, Samsung Group, Micron Technology Inc., Western Digital Corporation, Seagate Technology LLC, Transcend Information Inc., ADATA Technology Co. Ltd, Kingston Technology Corporation, SK Hynix Inc., Teclast Electronics Co. Limited. Većinu ovih SSD diskova možete nabaviti ili poručiti u BGD računarskom centru

BGD računarski centar - SSD rešenja

Ukoliko niste sigurni šta znači ugradnja SSD diska u laptop ili ugradnja SSD diska u PC računar, ukoliko se dvoumite koji SSD disk da izaberete ili prosto želite da se posavetujete sa nekim od IT iženjera, BGD računarski centar vam stoji na raspolaganju. Pronaći ćemo najbolje rešenje za vaš laptop ili desktop računar.

servis racunara

Podeli:

servis racunara

Kontakt podaci

BGDRC podaci

ugradnja-ssd-diska
Call Now