office@bgdrc.com  
 Tel: 060 380 30 50 Ulica:Kraljevića Marka 21
Radno vreme servisa: Pon - Pet, 9:00h - 16:30h
laptop servis racunara
desktop servis racunara
servis racunara softver
servis racunara spašavanje podataka

SKLAPANJE RAČUNARA

SKLAPANJE PC KONFIGURACIJE

Sklapanje računara nije nešto što svako treba da radi. Sklapanje računara traži iskustvo, stručnost i pažnju prilikom uklapanja komponenti. Sklapanje računara takođe nije nešto što svako želi i nije uvek najbolji mogući način da dobijete nov jeftin računar. Sa druge strane sklapanje pc konfiguracije je način da dobijete računar željenih performansi, adekvatnu konfiguraciju i mogućnost da nadograđujete hardver u budućnosti. Sklapanje računara zahteva planiranje i pažljiv odabir komponenti računara - sve to dolazi u sklopu usluge sklapanje računara koju nudi BGD računarski centar.

sklapanje racunara

Sklapanje PC računara prednosti

Servis računara BGD računarski centar nudi vam uslugu planiranja PC računara, izbora komponenti i sklapanja konfiguracije računara.

Nekoliko razloga da od biranih komponenti sklopite računar:

  • Biraćete tačno komponente koje su vam potrebne,
  • Dobićete kvalitetnije i pouzdanije delove,
  • Snagu računara podestićete prema sopstvenim zahtevima,
  • Imaćete bolje opcije za operativni sistem i dodatni softver,
  • Vaš računar će biti dugotrajniji.

Sklapanje računara ili gotove konfiguracie

Kada sklapamo računar želimo da on traje što je duže moguće, tako da su pouzdanost i kvalitet komponenti podjednako važni kao i dobijanje maksimalnih performansi. Danas u ponudi imamo gotove računare za koje se čini da imaju sve, uključujući dobar CPU, pristojnu grafičku karticu i naizgled respektabilne prateće komponente. Ali kada malo istražimo i pogledamo bliže “ispod haube” otkrivamo da su kod tih gotovih računara neke komponente sastavljene sa prosečnim specifikacijama ili od manje poznatih brendova i proizvođača.

Sklapanje računara pruža nam mogućnost da biramo samo pouzdane delove kako bi dobili izbalansiran računar koji je kvalitetan u celosti. Ponekad kažemo da je računar dobar onoliko koliko je dobra njegova najslabija karika; možete imati najbolji CPU ili GPU ali ako drugi delovi (napajanje, matična ploča ili dr.) nisu dobri i predstavljaju opasnost, onda se sve to ne računa. Sklapanje računara daje potpunu kontrolu kvaliteta računara, što čini jednu od najvećih prednosti sklopljenih PC konfiguracija.

Izgradnja računara

Izgradnja računara je odgovoran i precizan posao kom se u servisu računara BGD računarski centar pristupa sa najvećom pažnjom. Komponente računara ponekad vrede čitavo malo bogatstvo i zahtevaju određeni nivo znanja i maksimalnu stručnost. Sklapanje konfiguracije računara je proces izgradnje računara prilikom kog se vodi računa o kompatibilnosti svih delova i proverava se da li će funkcionisati zajedno kada budu stavljeni u kućište.

Servis računara se maksimalno posvećuje svakom segmentu koji čini izgradnja računara a neki od njih su prikazani ispod:

Ugradnja ploče

Ugradnja matične ploče u kućište iako izgleda kao jednostavan posao izuzetno je bitan proces u sklapanju računara. Matična ploča je glavna komponenta računara i na nju se priključuju sve ostale komponente i periferija. Prilikom izgradnje računara i ugradnje ploče malo je reći da se mora biti pažljiv. Ploča ulazi pod uglom od 45 stepeni, ne sme se oštetiti a šrafovi moraju pažljivo da se stave jer pretezanje može trajno da ošteti ploču.

CPU ugradnja

Ugradnja procesora (CPU ugradnja) je drugi bitan deo sklapanja računara. Procesor je osetljiv deo pa se prilikom ugradnje u servisu računara BGD računarski centar koriste antistatik rukavice jer statički elektricitet koji se skuplja na rukama može da ošteti procesor. Procesor mora da legne tačno u socket a kod AMD procesora maksimalna pažnja mora biti na pinovima koji se ne smeju pokriviti.

Sistem hlađenja

Sistem hlađenja računara je važan element svakog računara. Sistem hlađenja računara se dizajnira da zaštiti delove računara od pregrevanja. U sistemu ventilacije kućišta primarnu ulogu imaju ventilatori. Sistem hlađenja CPU čini hladnjak ili radijator sa ventilatorima. Radijator može biti iz dva dela ili monolitan. Kada je iz dva dela, samo mali deo je pričvršćen na CPU odakle cevi prenose toplotu na glavni radijator. Prenos toplote između površine hadnjaka i procesora mora biti minimalan što obezbeđuje pravilna montaža i kvalitet termalnih pasti.

Vodeno hlađenje

Postoji tečno ili kako ga češće nazivamo vodeno hlađenje računara. Tečno hlađenje se sastoji od pumpe, radijatora , venitlatora, rezervoara, cevi za protok tečnosti i blokova izgrađenih od bakra ili aluminijuma. Tečno hlađenje je kompleksan sistem koji rasipa toplotu koja se proizvodi u komponentama računara. Rashladna tekućina cirkuliše kroz sistem do radijatora gde se hladi ventilatorima koji su raspoređeni prema vanjskom delu računara. Ispravna ugradnja ovog sistema zahteva određeni stepen veštine koji možete dobiti u servisu računara BGD računarski centar.

Ugradnja memorije

Ugradnja memorije zahteva da se vodi računa o frekvenciji i količini memorije. Pogrešne kombinacije mogu da usporavaju računar. Prilikom sklapanja računara mora se povesti računa da se moduli memorije ne okrenu naopako pri čemu mogu da polome plastiku slota. Moduli memorije moraju da se zakače sa strane kako bi legli u prostor predviđen za njih na matičnoj ploči.

Hard disk / SSD

Hard disk ili SSD postavlja se u ležište predviđeno za diskove na mesta koja zavise od položaja konektora i dužine kablova. Važno je da se prilikom sklapanja računara sa diskovima rukuje nežno, jer svaki udar ili potres mogu da znače oštećenje koje nije moguće popraviti.

Grafička kartica

Kada je u pitanju grafička kartica reč je o velikoj komponenti koja mora da se adekvatno obezbedi. Na PCI slotu postoji klizač koji se mora pre ugradnje pomeriti u zadnji položaj, pa ga posle postavljanja grafike treba vratiti. Postoji nekoliko vrsta ovih držača koji ustvari nisu od presudnog značaja za držanje grafike, već su to štafovi na spoljnom limu grafike. Takođe je bitno da se obezbedi prostor za adekvatno hlađenje kartice.

Kablovi

Pri kraju izgradnje računara, potrebno je da se srede kablovi. Prvo što treba odraditi jeste „podvezati“ kablove koji idu od napajanja ka matičnoj ploči, disku i grafici, tj. odrediti pravilne putanje. Ako se ostave kablovi kao jesu, kablovi su obično predugački i mogu da upadnu u ventilatore, mogu da ih zaustave i naprave štetu.

Testiranje konfiguracije

Izgradnja računara je proces koji se završava testiranjem rada sklopljene računarske konfiguracije. Računar se u serisu računara BGD računarski centar podvrgava testovima da bi se utvrdila njegova pouzdanost i ispravnost. Tek kad računar prođe sve testove završeno je sklapanje računara i računar je spreman za rad.

Ukoliko imate potrebu za sklapanje PC konfiguracije pozovite BGD računarski centar biće nam drago da vam pomognemo.

servis racunara

Podeli:

servis racunara

Kontakt podaci

BGDRC podaci

sklapanjeracunara
Call Now