office@bgdrc.com  
 Tel: 060 380 30 50 Ulica:Kraljevića Marka 21
Radno vreme servisa: Pon - Pet, 9:00h - 16:30h
laptop servis racunara
desktop servis racunara
servis racunara softver
servis racunara spašavanje podataka

KLONIRANJE DISKA

PRESLIKAVANJE DISKOVA

Kloniranje diska je proces migracije podataka tj. preslikavanja svakog bita informacija sa jednog čvrstog diska na drugi disk. U osnovi to je proces pravljenja kopije podataka uskladištenih na disku, tj. stvaranja identične replike disk jedinice tako da ne možete otkriti razliku između izvornog i odredišnog diska.

servis racunara

Proces kloniranje diska se obično koristi za:

 1. Pravljenje rezervnih kopija podataka kojim se bezbedno čuvaju podaci i softverski paketi.
 2. Dupliranje podataka za podešavanje više računara koji imaju istu konfiguraciju.
 3. Pravljenje kopije podataka za digitalnu forenziku.

Ako je vaš disk u dobrom stanju ali vam treba više prostora ili želite da iskoristite prednosti povećanja performansi sa ugradnjom SSD diska, kloniranje diska je vaša najbolja opcija. Kloniranje diska je usluga servisa Bgd računarski centar koja pravi identičnu kopiju vašeg trenutnog diska (operativni sistem, programi i podaci). Vaš orginalni sistem će se pokrenuti sa novog diska sa svim programima i podacima kao što je bilo i ranije.

BGD računarski centar nudi i uslugu uslužnog kloniranja diska. Ovo je posebna pogodnost za kompanije i IT odeljenja koja moraju da kloniraju ogroman broj diskova ali nemaju resurse da brzo obave posao. Ako ste u procesu nadogradnje računara ili imate veliki broj diskova koje treba da klonirate, pozovite naš servis računara možda možemo pomoći. Koristimo najnoviji softver razvijen posebno za kloniranje diskova. Dobićete sektor po sektor klon svakog diska.

Prednosti usluge kloniranja

Prednosti korišćenja servisa Bgd računarski centar za potrebe kloniranja diska:

 • Štedimo vam rad i vreme,
 • Kloniranje izvršavamo brzo i pouzdano,
 • Vaši podaci ostaju potpuno poverljivi,
 • Disk će bit replika izvršena sektor po sektor,
 • Kloniramo servere, laptop i desktop sisteme,
 • Možemo klonirati bilo koji operativni sistem,
 • Možemo klonirati bilo koji sistem datoteka,
 • Migracija podataka zadržava izvorni format.

Kloniranjem disk jedinice čuvaju se svi podaci i instalirani softver, što eliminiše potrebu za pojedinačnom ponovnom instalacijom programa. Ovo je najbolja opcija ukoliko softverski ključevi nisu dostupni ili su izgubljeni. U situacijama gde je nemoguće nabaviti bitan softver, povremeno se vrši kloniranje diska koji se posle čuva na bezbednoj lokaciji, tako da ukoliko se pokvari glavni sistemski disk, sistem može da se vrati u život u kratkom vremenskom intervalu.

Ako se nešto desi vašem laptop ili desktop računaru, posedovanje rezervnih kopija vaših dragocenih porodičnih fotografija, važnih radnih dokumenata, muzičke biblioteke itd. sprečava da se te datoteke zauvek izgube. Ukoliko posedujete softver ili podešavanja koja ste godinama spremali a vezani su za vaše fajlove, kloniranje diska je jedini način kojim vraćate sva vaša podešavanja, dokumente i sistem da radi tačno onako kako ste ga ranije imali.

Vremenski interval kloniranja diska

Vreme potrebno za migraciju ili kloniranje zavisi od brzine diska i propusnosti magistrale kontrolora diska. Dakle, u pogledu hardvera (hard diska, hdd, ssd), vrlo malo možemo učiniti da poboljšamo brzinu kloniranja. Čak i kada koristimo najsavremeniji softver, možemo samo da poboljšamo brzinu prenosa do određene tačke. Zbog sekvencijalne metodologije bit-po-bit koja se koristi u procesu kloniranja diska, teško je precizno odrediti vremenski interval potreban da bi se duplirao disk. Ipak, nakon analize diska u servisu računara dobićete preciznije informacije o vremenskom intervalu potrebnom za kloniranje diska.

Kloniranje i imidž

Ukoliko imate kloniran disk (hdd,ssd) a ukoliko se nešto desi vašem izvornom disku možete se brzo vratiti na stanje u trenutku kloniranja, međutim problem je u tome što propuštate sve promene koje ste napravili od trenutka kloniranja. Nasuprot kloniranju, kreiranje imidža je proces stvaranja bajt po bajt arhive sadržaja diska kao kompresovane datoteke. Imidž deluje slično kao velika zip datoteka ali se obično čuva u ISO formatu.

Imidž datoteke možemo podeliti u dve kategorije: pune i diferencijalne. Dok pune imidž datoteke uključuju sve na izvornom disku, diferencijalne sadrže samo informacije koje su se promenile od trenutka kad ste kreirali poslednji imidž. Pune imidž datoteke su uporedive sa odredišnim diskom u kloniranju, ali imidž nije disk. Da bi imidž bio funkcionalan potrebno ga je instalirati na postojeći ili novi disk pomoću odgovarajućeg softvera.

Izbor između kloniranja i imidža

Odluka izmeđi kloniranja i kreiranja imidža u potpunosti zavisi od toga šta želite da postignete.

Ako želite da nadogradite stari ili neispravan disk na novi, kloniranje je verovatno pravi način. Omogućava vam da brzo i lako replicirate tačan sadržaj vašeg diska na novi disk. Drugim rečima, nećete morati da prolazite kroz potencijalno komplikovan proces vraćanja svih podataka na novi disk.

Ako žalite da napravite rezervnu kopiju diska, verovatno ćete želeti da se okrenete kreiranju imidža, ili još bolje pametnom kreiranju imidža. Ovo vam pruža mogućnost čestog i postepenog čuvanja sadržaja vašeg diska, i na taj način vam omogućava da budete sigurni da su svi vaši podaci sigurni.

Za više informacija o kloniranju ili kreiranju imidža diska pozovite servis računara BGD računarski centar.

Bgd racunarski centar

Podeli:

servis racunara

Kontakt podaci

BGDRC podaci

kloniranje diska
Call Now