office@bgdrc.com  
 Tel: 060 380 30 50 Ulica:Kraljevića Marka 21
Radno vreme servisa: Pon - Pet, 9:00h - 16:30h
laptop servis racunara
desktop servis racunara
servis racunara softver
servis racunara spašavanje podataka

NADOGRADNJA MEMORIJE

DODAVANJE ILI MENJANJE RAM MEMORIJE

Ugradnja memorije, tj. nadogradnja memorije ili zamena memorije je usluga koju pruža servis računara BGD računarski centar, kojom se menja ili dodaje RAM modul u konfiguraciji računara. Servis računara prilikom dodavanja ili menjanja RAM memorije testira postojeću memoriju laptop ili desktop računara i određuje tačne parametre za novi memorijski modul. Memorijski moduli su lako dostupni u BGD računarskom centru.

nadogradnja memorije

Ugradnja RAM memorije u laptop ili desktop računar

U svetu računara danas, na laptop i desktop uređajima koji su u upotrebi, neophodno je konstantno povećavati brzinu memorije. Aplikacije koriste sve veći obim podataka, troše resurse i zahtevaju nadogradnju brže RAM memorije sa većim kapacitetom. Povećana potrošnja memorijskih resursa prilikom upotrebe računarskih sistema čini da nadogradnja RAM memorije igra vitalnu ulogu u performansama i pouzdanosti sistema. Nove tehnologije koriste nove brzine pa je dodavanje memorije tj. ugradnja RAM memorije način da ostanemo u toku i neometano koristimo računar.

Dodavanje memorije laptop ili desktop računarima, brzo i sigurno - BGD računarski centar!

Zamena ili ugradnja nove RAM memorije u laptop ili desktop računar je relativno jednostavan proces kojim se dodaje više RAM modula računarskoj konfiguraciji. Ugradnja nove RAM memorije ili nadogradnja RAM memorije je uobičajen način za poboljšanje performansi računara. Dodavanje memorijskih modula u servisu računara obavlja se jednostavno i brzo. U roku od nekoliko radnih časova, servis računara BGD računarski centar, utvrdiće koja je RAM memorija odgovarajuća za vaš računar i vaš sistem će biti osvežen nadogradnjom nove RAM memorje.

Danas većina računara dolazi sa 64-bitnim operativnim sistemom. Ipak ponekad se sreću i računari koji koriste 32-bitni (x86) operativni sistem. Pre ugradnje nove ili nadogradnje RAM memorije, servis računara će utvrditi da li operativni sistem podržava novu količinu memorije. Često nadogradnja RAM memorije može uključivati i zamenu postojećih RAM modula čija se ispravnost pre zamene u servisu računara detaljno testira. Takođe servis računara utvrdit će, koja je najveća podržana frekvencija memorije i koliko memorijskih modula može da se ugradi, kao i da li računar koristi DDR5, DDR4, DDR3, DDR2 memoriju ili nešto treće.

Nadogradnja memorije tj. instalacija memorije, važi za jednu od najjednostavnijih instalacija ali je ipak za ugradnju memorije potrebno malo znanja. Neretko se memorijski slotovi laptop računara nalaze sa unutrašnje strane i potrebno je izvaditi matičnu ploču da bi se ubacio memorijski modul. Matične ploče imaju nekoliko slotova za povezivanje a izbor slotova zavisi od preporuke proizvođača pa je neophodno konsultovati priručnik za matičnu ploču. Računar će raditi kako god da dodate memorijske module ali možda nećete imati višekanalne mogućnosti i nećete postići optimalne performanse. Zbog svega toga iskoristite uslugu nadogradnja memorije u servisu računara BGD računarski centar.

tebela-memorija

Šta je i šta donosi nadogradnja RAM memorije

Dodavanje memorije laptop-u ili dodavanje memorije desktop računaru postalo je neminovnost jer je RAM memorija mnogo brža za upis i ispis od drugih vrsta skladišta u računaru. RAM (Random Access Memory) je hardverska komponenta u računaru na kojoj se nalaze sistem, aplikacije i podaci koji se trenutno koriste. Nadogradnja memorije čini da procesor može brže dosegnuti podatke i da računar brže radi. Podaci u RAM memoriji ostaju samo dok je računar uključen. Kada isključimo računar, RAM gubi podatke. Kada računar ponovo uključimo, sistem i druge datoteke se ponovo učitavaju. Nadogradnja memorije stoga znatno povećava i brzinu učitavanja operativnog sistema.

RAM se može uporediti sa kratkoročnom memorijom osobe, a hard disk sa dugotrajnom memorijom. Kratkoročno pamćenje se fokusira na posao koji je pri ruci, ali može zadržati samo nekoliko činjenica u vidu istovremeno. Ako se kratkoročno pamćenje popuni, mozak je u stanju da ga osveži činjenicama sačuvanim u dugoročnoj memoriji. Računar takođe radi na ovaj način, izuzev što je na računaru nadogradnja memorije moguća i poželjna. Ako se RAM popuni, procesor usporava računar jer koristi hard disk da bi preklopio stare podatke. Ugradnja brže memorije tj. nadogradnja RAM memorije ubrzaće rad računara.

Nadogradnja RAM memorije na laptop ili desktop računaru povećava kapacitet memorije koja čuva podatke koji su potrebni programima dok rade. Većina računara isporučuje se sa minimalnom količinom memorije, tako da je nadogradnja memorije ili dodavanje memorije jedan od najlakših i najisplativijih načina za poboljšanje performansi računara. Uopšteno, što više RAM memorije ima računar, sistem će raditi brže i svi programi će brže izvršavati radnje. Računar može da koristi i virtuelnu memoriju ali je dodavanje RAM memorije bolje rešenje jer procesor brže čita podatke iz RAM memorije nego sa hard diska.

Atributi i efekti ugradnje memorije

Ugradnja memorije u laptop ili desktop računar ima dva glavna atributa koji utiču na performanse računara: kapacitet memorije i brzina memorije. Kapacitet memorije predstavljaja količina GB koje ima memorija i znači da što više GB ima vaš memorijski modul, više programa možete otvoriti odjednom. Brzina memorije predstavlja količinu vremena koja je potrebna RAM memoriji da primi zahtev od procesora i pročita ili zapiše podatke. Ukratko, što je Ram memorija brža, to je veća brzina obrade podataka.

Postoje različiti atributi koje moramo uzeti u obzir prilikom nadogradnje RAM memorije. Parametri napona, latencije i frekvencija su usko povezani. Pre svega latencije i frekvencije su povezane pošto modifikacija jednog od ova dva parametra menja drugi. Promena frekvencije ili latencije dovodi do neizbežne promene radnog napona. Povećanje napona dovodi do povećanja generisane toplote i stoga mnogi memorijski moduli implementiraju pasivne hladnjake. Dodavanje memorije laptop-u ili dodavanje memorije desktop-u osim toga što povećava brzinu kojom memorija prenosi informacije drugim komponentama, smanjuje generisanje toplote i čini računar efikasnijim .

Ugradnja memorije ili nadogradnja memorije zahteva da obratimo pažnju na nalepnicu koja nam nudi veoma korisne i važne informacije. Prva stvar koju ćemo primetiti je standard, a danas je najaktuelniji DDR4. Sledeći atribut koji možemo pročitati je kapacitet memorijskog modula. Takođe možemo videti i parametar brzine memorije koji je izražen u mega-hercima (MHz). Naznačene su i latencije RAM memorije koje ukazuju na četri parametra kašnjenja. I na kraju tu se nalazi i radni napon RAM modula, npr. osnovni radni napon je 1.2V za DDR4.

Ugradnja memorije - različiti tipovi DDR memorije

Postoji pet tipova DDR SDRAM memorije: DDR1 SDRAM, DDR2 SDRAM, DDR3 SDRAM, DDR4 SDRAM, DDR5 SDRAM.

 • DDR1 SDRAM

  DDR RAM (Double Data Rate) je napredna verzija SDRAM-a (Synchronous Dynamic Random-Access Memory). DDR1 je razvio i proizveo Samsung 1998 godine. Koristi napon od 2.5 do 2.6 Volti i radni takt od 100 do 200 MHz.

 • DDR2 SDRAM

  DDR2 RAM je mnogo brža od DDR1 i stoga je ona zamenila DDR1 memoriju. DDR2 je razvio i proizveo Samsung JEDEC 2003 godine. Predstavlja drugu generaciju RAM memorije. Koristi napon od 1.8 do 1.55 Volti i ima radni takt od 100 do 266 MHz.

 • DDR3 SDRAM

  DDR3 RAM je dvostruko brža memorija koja je zamenila DDR2 memoriju. DDR3 je razvio i proizveo JEDEC 2007 godine. Predstavlja treću generaciju memorije. Koristi napon od 1.5 do 1.35 Volti i ima radni takt od 400 do 1066 MHz.

 • DDR4 SDRAM

  DDR4 je mnogo brža memorija od DDR1, DDR2 i DDR3, koja je zamenila DDR3 memoriju. DDR4 je razvio i proizveo JEDEC 2014 godine. Predstavlja četvrtu generaciju RAM memorije. Koristi napon od 1.2 volta i ima radni takt od 800 do 1600 MHz.

 • DDR5 SDRAM

  DDR5 memorja je mnogo brža od DDR1, DDR2, DDR3 i DDR4, zamena je za DDR4 memoriju. DDR5 je razvio i proizveo JEDEC 2020 godine. Predstavlja petu generaciju RAM memorije. Radni napon DDR5 memorije je 1.1 Volt a radni takt 1600 do 3200 MHz.

Sve komponente koje su instalirane na matičnoj ploči zahtevaju interfejs za povezivanje. Interfejs za dodavanje RAM memorije zove se DIMM (Dual In-line Memory Module) i on varira u skladu sa DDR standardom. Varijacije su vezane za zarez koji se nalazi na sredini modula i koji sprečava instalaciju pogrešnih memorijskih modula prilikom nadogradnje memorije. Zbog tog zareza nismo u mogućnosti da izvršimo ugradnju memorijskog modula DDR3 na modul DDR4 i obrnuto, što važi za sve tipove RAM memorije. memorija

Nadogradnja memorije u BGD računarskom centru

Ukoliko vam je potrebna ugradnja memorije u laptop ili nadogradnja memorije na desktop računar, servis računara BGD računarski centar vam stoji na raspolaganju.

servis racunara

Podeli:

servis racunara

Kontakt podaci

BGDRC podaci

nadogradnja memorije
Call Now