office@bgdrc.com  
 Tel: 060 380 30 50 Ulica:Kraljevića Marka 21
Radno vreme servisa: Pon - Pet, 9:00h - 16:30h
laptop servis racunara
desktop servis racunara
servis racunara softver
servis racunara spašavanje podataka

ČIŠĆENJE RAČUNARA

HARDVERSKO ČIŠĆENJE LAPTOP I DESKTOP RAČUNARA

Kontinuirano pregrevanje laptop ili desktop računara smanjuje očekivani životni vek uređaja, ograničava performanse, pouzdanost i snagu računara. Zbog toga je preporuka i uobičajena praksa za sve korisnike: redovno čišćenje računara od prašine, čišćenje hladnjaka (kulera), čišćenje ventilatora, zamena termalne paste, termalnih jastučića i termalnih guma.

BGD računarski centar nudi uslugu čišćenje laptop računara i čišćenje desktop računara koja objedinjuje sve i predstavlja najjednostavniji način da produžite životni vek vašeg uređaja.

ciscenje racunara

Laptop čišćenje - Čišćenje laptopa od prašine

Čišćenje laptopa od prašine podrazumeva kompletno unutrašnje čišćenje laptopa, tako što se laptop otvori i zatim se pomoću kompresovanog vazduha očisti od prašine i ostalih nečistoća. Nakon toga se svi delovi sistema za hlađenje rasklope i očiste, izvrši se zamena termalne paste, termalnih jastuča i proveri funkcionalnost i rad ventilatora. Čišćenje laptopa od prašine je postupak koji oslobađa hladnjak, ventilacione otvore i ventilator od začepljenja. Svako čišćenje laptopa od prašine uključuje zamenu termalne paste i termalnih guma. Usluga čišćenje laptopa od prašine može se obaviti jedino u kvalifikovanom laptop servisu. (U kućnim uslovima nemoguće je ispravno obaviti čišćenje laptopa od prašine.)

Čišćenje laptopova od prašine u BGD računarskom centru je usluga kojom se vrši kompletno čišćenje laptopa od prašine, tj. čišćenje kulera na laptopu, čišćenje ventilatora na laptopu, čišćenje ventilacionih otvora, popravka ili zamena ventilatora laptopa, zamena termalne paste na laptopu i zamena termalnih guma. Čišćenje laptopa od prašine obuhvata i čišćenje kontakt sprejom svih delova matične ploče. Čišćenje laptopa od prašine završava se merenjem temperature externim termometrima i instaliranim softverom. Usluga čišćenje laptopa od prašine traje nekoliko radnih sati i svako čišćenje laptopa od prašine ubrzava rad laptopa i smanjuje radnu temperaturu.

Vremenski interval u kom je neophodno primeniti čišćenje laptopa od prašine kreće se od šest meseci do dve godine i zavisi uglavnom od okoline u kojoj se koristi laptop. Bez obzira u koliko se čistom okruženju koristi laptop nakon određenog vremenskog perioda biće mu potrebna zamena termalne paste i čišćenje laptopa od prašine. Laptopovi su skloni da privlače i skupljaju mikro čestice nevidljive ljudskim okom a termalna pasta vremenom izgubi svojstvo provodnika temperature i postaje barijera. Stoga je čišćenje laptop računara svakom laptopu neophodno. Pozovite BGD računarski centar i zakažite čišćenje laptopa od prašine.

Čišćenje desktopa od prašine

Čišćenje desktop računara od prašine i ostalih nečistoća je postupak sličan kao i čišćenje laptopa od prašine. To je čišćenje računara kojim se vrši unutrašnje čišćenje od prašine, što podrazumeva čišćenje matične ploče, čišćenje svih komponenti računara, čišćenje napajanja, čišćenje kulera, čišćenje ventilatora i repaste tj. zamena termalne paste. U prvom delu čišćenja računara koristi se kompresovani vazduh za izduvavanje nečistoća a zatim kontakt sprej i po potrebi izopropil alkohol. Nakon sprovođenja prvog postupka koji čini čišćenje desktopa, odvaja se hladnjak od procesora i vrši se zamena termalne paste.

Kao posebni deo uz čišćenje desktop računara od prašine može da se odradi i zamena termalne paste na grafičkoj kartici. Čišćenje desktopa traje nekoliko radnih stati a vremenski interval u kom je potrebno odraditi čišćenje desktopa je kao i kod postupka čišćenje laptopa od prašine, od 6 meseci do dve godine. Čišćenje desktopa od prašine se takođe obavlja isključivo u servisu računara. Čišćenje računara se završava testiranjem i merenjem radnih temperatura.

Pregrevanje računara

Problemi sa pregrevanjem laptop ili desktop računara obično se javljaju usled zapušenog sistema hlađenja, kontinuirane aktivnosti, igranja igara, dužeg korišćenja aplikacija koje intenziviraju upotrebu CPU ili GPU. Takođe pregrevanje računara može da usledi usled dotrajalosti određenih komponenti. Pregrevanje laptop ili desktop računara može da izazove probleme kao što su naglo isključivanje, plavi ekran, zamrzavanje sistema i druge hardverske kvarove. BGD računarski centar vrši uslugu čišćenje laptop računara ili čišćenje desktop računara kojom obezbeđuje neometan rad računarskog sistema.

Hlađenje računara

Računari poseduju dve vrste sistema za hlađenje: aktivni sistem hlađenja i pasivni sistem hlađenja. Aktivan sistem povećava brzinu ventilatora kako bi smanjio temperaturu, dok pasivan sistem smanjuje brzinu rada procesora. Drugim rečima, pasivan sistem će usporiti procesor ako aktivno hlađenje korišćenjem ventilatora ne spušta temperaturu. Stanje u kom se nalazi ventilator i hladnjak (kuler) direktno utiče na protok vazduha i na brzinu računara, stoga je periodično čišćenje računara (čišćenje kompjutera), čišćenje kulera i ventilatora neophodno za ispravan rad računara.

Ako imate laptop ili desktop godinu ili dve, sigurno vam je neophodno čišćenje računara od prašine. Prašina zatvara ventilatore, ventilacione otvore i hladnjake, sprečavajući da se računar pravilno hladi. Nepravilno hlađenje prouzrokovano nagomilavanjem prašine može da ošteti hardver. Čišćenje računara od prašine (čišćenje laptopa ili čišćenje desktopa) ne može se obaviti a da se računar ne otvori (rastavi na delove). Čišćenje laptopa od prašine ili čišćenje desktop računara, podrazumeva otvaranje uređaja, odvajanje sistema hlađenja od CPU i GPU, čišćenje kulera i ventilatora i zamenu termalne paste.

Upravljanje toplotom računara

Upravljanje toplotom (Termičko upravljanje) od presudnog je značaja u korištenju računara i ono za cilj ima dispaciju toplote koja ograničava performanse računara. Termičko upravljanje toplotom u servisu računara deli se u dve kategorije – ispravnost hladnjaka tj. sistema za toplotnu provodljivost i efikasnost termičkog interfejsa (termalna pasta). Čišćenje računara (čišćenje kompjutera) obuhvata proveru obe kategorije i rešavanje problema unutar njih. Hardversko čišćenje računara, zamena termalne paste i termalnih jastučića predstavljaju bitan faktor u upravljanja toplotom unutar računarskog sistema.

Napredak u tehnologiji u poslednjim decenijama dovodi do značajnog poboljšanja u brzini računara uz smanjenje njihovih veličina. Međutim, ovo je takođe povećalo proizvodnju toplote u savremenim računarskim sistmima. Ova toplota može prouzrokovati formiranje vruće tačke u strujnom kolu i oštetiiti hardver. Pregrevanje računara treba shvatiti ozbiljno i na vreme reagovati, primeniti čišćenje laptopa od prašine ili čišćenje desktopa. Upravljanjem toplotom pokušavaju se prevazići problemi koje prouzrokuje pregrejavanje računara a redovno čišćenje računara od prašine sa zamenom termalne paste predstavlja najbolji način da se produži životni vek, izbegne kvar i omogući ispravan rad računara.

Faktor termalna pasta

Loš toplotni kontakt između izvora toplote (CPU, GPU) i hladnjaka dovodi do toga da hladnjak i ventilator postaju beskorisni. Površine koje se spajaju, između hladnjaka i CPU/GPU, deli termalna pasta. Termalna pasta nije savšeno ravna, ispunjena je vazdušnim džepovima koji utiču na kvalitet hlađenja ali i trajnost termalne paste. Pored toga pasta mora biti naneta u određenoj debljini, dovoljno tanko da se izbegnu vazdušni džepovi ali i adekvatno da vrši svoju funkciju. Čišćenje računara podrazumeva pravilan nanos termalne paste koji je bitan koliko i karakteristike njene termalne provodljivosti.

Što je deblji materijal termičkog interfejsa, toplinski otpor je veći, a hladnjak i ventilator manje su delotvorni. Nisu sve termalne paste iste, dele se na osnovu karakteristika termalne provodljivosti; čak i najbolji procesori postižu bolje rezultate ako su upareni sa dobrom termalnom pastom. BGD računarski centar u sklopu usluge čišćenje računara može da obezbedi niz različitih termalnih pasti kao što su: ProlimaTech PK-3 Nano Aluminum, Thermal Grizzly Kryonaut, Cooler Master MasterGel Pro v2, Arctic MX-5, NAB Cooling NB Max Pro, CoolLaboratory Liquid Pro, Phobya Liquid Metal.

Toplotne cevi

Toplotne cevi se prave od okrugle (uglavnom bakarne) cevi kojoj nakon zaptivanja krajevi mogu biti spljošteni do potrebnog oblika. U zavisnosti od unutrašnje konfiguracije, raspoloživog prostora, disipacije energije, kapaciteta mikroprocesora unutar računara, koriste se različiti dizajni toplotnih cevi. Očigledno je da se svi proizvođači trude da maksimiziraju performanse toplotnih cevi ali neretko se dešava da cevi koje su ispunjene fluidom izgube svojstvo provodnika toplote. Toplotna cev koja ne vrše disipaciju toplote mora da se zameni. BGD računarski centar u sklopu usluge čišćenje računara vrši ispitivanje i zamenu toplotnih cevi.

Toplotne cevi imaju ograničenu primenu na relativno kratke udaljenosti i mala toplotna opterećenja. Ova ograničenja su uglavnom vezana za gubitak pritiska povezan sa protokom fluida kroz porozne strukture unutar toplotne cevi. Toplotne cevi stradaju ukoliko je duži vremenski period hladnjak začepljen i u tim slučajevima uobičajeno čišćenje laptopa ili desktopa ne pomaže. U slučaju zatvaranja hladnjaka i dostizanja kritičnih temperatura, fluid će biti zaključan što može dovesti do deprimiranja cevi i povećanja radne temperature. Da bi se to izbeglo potrebno je redovno vršiti čišćenje računara od prašine, čišćenje kulera (hladnjaka) i vršiti proveru sistema hlađenja računara.

Ventilatori

Ventilatori se koriste u laptop ili desktop računarima da smanje dodatnu toplotu proizvedenu unutar računara. Oni su deo sistema hlađenja u kome na siguran način ubrzavaju razmenu toplote vazduha iz unutrašnjeg dela računara i hladnog ambijentalnog vazduha. Ukoliko dođe do pregrevanja, delovi računara gube svoju normalnu funkciju što dovodi do problema sa računarskim sistemom, stoga je veoma važno da računar ima ispravno i adekvatno hlađenje, posebno kada brzina procesora postaje veća. CPU i GPU su skloni problemima sa povišenom toplotom tako da su čišćenje računara, ispravan i čist ventilator u računaru neophodani.

Ventilatori tokom razmene vazduha u sebe uvlače velike količine prašine koja otežava njihov rad. Prašina i spoljnji uticaji mogu da dovedu do potpunog začepljenja ventilatora i hladnjaka. Začepljenje ventilatora utiče na aerodinamiku od koje direktno zavisi nivo aeroakustične buke koju poizvode. Ventilatori se moraju periodično čistiti. Protok vazduha u njima je prilično kompleksan pa je čišćenje laptop ventilatora ili čišćenje desktop ventilatora neophodno. BGD računarski centar vrši čišćenje ventilatora i kulera u sklopu usluge čišćenje računara od prašine.

Hladnjaci

Hladnjaci (kuleri) ili kako ih još nazivaju kondenzatori su delovi koji uz pomoć ventilatora uklanjaju toplotu iz sistema. Postoje i oni koji se koriste bez ventilatora kao manje efikasna varijanta. Uglavnom se u računarima koristi hladnjak sa rebrima koji protokom vazduha između rebara vrši funkciju hlađenja. Upravo taj prostor između rebara kojim struji vazduh s vremenom postaje zapušen prašinom, talogom i nečistoćama iz vazduha. Zapušen hladnjak postaje barijera sistemu hlađenja i dolazi do pregrevanja sistema i potrebe za uslugom čišćenje računara.

Neretko korisnici pokušavaju sami da očiste hladnjak, kompresovanim vazduhom ili usisivačem čime nagomilanom prašinom zaglave i oštete ventilator. Hladnjak je samo jedan deo sistema hlađenja i on se mora čistiti odvojeno od ventilatora i u sklopu sa ostalim delovima sistema hlađenja. U servisima računara pored kompresora ponekad se koriste acetatne kiseline za čišćenje taloga sa hladnjaka da bi se poboljšao protok vazduha. BGD računarski centa vrši uslugu čišćenje kulera u sklopu usluge čišćenje laptopa ili čišćenje desktop računara.

BGD računarski centar i čišćenje računara (čišćenje kompjutera)

Toplota je neizbežan nusproizvod rada računarskog hardvera, ali previše toplote može da izazove usporavanje vašeg sistema. Pozovite servis računara BGD računarski centar i rešite probleme sa pregrevanjem računara.

servis racunara

Podeli:

servis racunara

Kontakt podaci

BGDRC podaci

ciscenjeracunara
Call Now