office@bgdrc.com  
 Tel: 060 380 30 50 Ulica:Kraljevića Marka 21
Radno vreme servisa: Pon - Pet, 9:00h - 16:30h
laptop servis racunara
desktop servis racunara
servis racunara softver
servis racunara spašavanje podataka

POPRAVKA MATIČNE PLOČE

SERVIS ŠTAMPANIH PLOČA

Matična ploča ( Mainboard = glavna ploča, ili Motherboard = ploča majka ) ili kako se još naziva štampana ploča predstavlja kompleksan deo koji čini glavno čvorište računara. Popravka matične ploče takođe predstavlja zahtevan proces koji se obavlja isključivo u servisu računara. Servis računara BGD računarski centar vrši dijagnostiku kvara i popravku matičnih ploča. Ako vam je potrebna usluga popravke matične ploče, BGD računarski centar stoji vam na rasplaganju.

popravka maticne ploce

Dijagnostika i popravka matične ploče

Sve što računar radi, od rada sa perifernim uređajima do korišćenja memorije i slanja podataka monitoru zavisi od matične ploče. Ako se monitor ne uključuje, verovatno da je neispravna ploča i da je računaru potrebna popravka matične ploče. Kada se to desi mnogi vlasnici desktop ili laptop računara pretpostavljaju da moraju kupiti novi računar. Međutim postoje situacije u kojima se matična ploča može popraviti ili zameniti. Popravka matične ploče laptop ili desktop računara je usluga servisa računara BGD računarski centar. Servis računara će odraditi dijagnostiku kvara i dati sve od sebe da popravi matičnu ploču računara.

Popravka matične ploče - BGD računarski centar!

Matična ploča čini srce svakog računara. Ona upravlja sistemskim resursima kao što su linije prekida (IRQ), kanali direktnog pristupa memoriji (DMA), ulazno/izlazne (U/I) lokacije i ključne komponente poput procesora, skupa čipova i sve sistemske memorije, uključujući RAM memoriju, memoriju osnovnog ulazno-izlazog sistema (BIOS), keš memoriju i memoriju za čuvanje parametara (CMOS). Štaviše, većinu sposobnosti računara određuju komponente njegove matične ploče. Cilj popravke matične ploče je da obezbedi ispravnost svih funkcija laptop ili desktop računara, od najjednostavnijih poziva do zamršenog pokretanja raznih aplikacija.

Kao što smo rekli u slučaju da laptop ili desktop neće da se upale, tj. u slučaju neispravne matične ploče postoji mogućnost popravke. Ipak, popravka matične ploče nije uvek moguća jer su matična ploča i kvarovi na njoj specifični za svaki računar. Popravkom matične ploče se izbegava zamena novom pločom ali ploča takođe može biti deficitarna za određene uređaje. Zbog svega toga popravka matične ploče predstavlja složen i dugotrajan postupak koji zahteva strpljenje i tačnost. U protokolu popravke matične ploče brza rešenja se često završavaju sa situacijama nepovratne štete, zbog toga iskoristite uslugu servisa računara kada je u pitanju popravka matične ploče.

Dijagnostika kvara matične ploče zvučnim kodovima

Da bi se pravilno odradila dijagnostika matične ploče potrebno je znati gde tražiti. Prvi korak bi bilo samotestiranje pri uključivanju. Ako računar proizvodi zvučne signale kada ga pokrenete, to znači da postoji problem na maitlčnoj ploči. Zvučni signali su kodovi koji mogu da ukažu šta nije u redu. Ipak na matičnoj ploči se previše toga događa da bi se tako precizno definisao problem. Zvučni signali su putokaz ali ne i tačno određen kvar. Potrebno je puno vremena da se u potpunosti shvati precizno rešavanje problema sa hardverom. Zbog toga se popravka matičnih ploča prepušta profesionalcima.

Zamena kondenzatora na matičnoj ploči

Često čujemo da matične ploče imaju problem sa kondenzatorima i da ih je lako zameniti. Međutim i za zamenu kondenzatora na matičnoj poloči potrebna je usluga profesinalaca jer jedan pogrešan potez može oštetiti unutrašnje strujne krugove i potpuno uništiti matičnu ploču. Potrebno je odlemiti pinove ispod i unutar ploče, izvaditi mrtvi kondenzator, staviti novi i zalemiti ga. Mora se obratiti pažnja na polaritet kondenzatora. Ako se postavi na pogrešan način, kondenzator će iskočiti čim ponovo uključite matičnu ploču.

Flešovanje BIOS-a na matičnoj ploči

Flešovanje biosa je jedan od načina popravke matičnih ploča ali postoje neke vrlo važne stvari koje treba znati o tome. Prvo je potrebno utvrditi da li je zaista problem u firmveru ili u hardveru matične ploče i njenim komponentama. To se postiže detaljnim testiranjem matične ploče u servisu računara. Drugo, sam proces je vrlo riskantan ako se ne izvede kako treba jer je BIOS ključ za pravilno pokretanje računara. Loše ažuriran bios može onemogućiti pokretanje operativnog sistema.

Neki od problema koji mogu dovesti do neispravne matične ploče

 • Oštećenje vodom ili tekućinom

  Ako je vaš laptop ili destop računar bio izložen vodi ili vlazi, preporučujemo da odmah isključite uređaj kako biste izbegli kratki spoj i sprečili dalja oštećenja. Dobrodošli ste u servis računara BGD računarski centar gde možete izvršiti temeljno čišćenje i pregled uređaja.

 • Oštećenje GPU ( Graphics processing unit)

  Ako se na ekranu laptop ili desktop računara pojavljuju artefakti ili mešanje boja, ako je grafički čip bio izložen pregrevanju, isključite uređaj i potražite servis računara koji će odraditi detaljnu dijagnostiku.

 • Inegrisano električno kolo za punjenje

  Kada uređaj ne puni bateriju a nije otkriven kvar na bateriji ili punjaču.

 • Audio integrisano električno kolo

  Ovaj tip kvara se odnosi na problem sa nekim ili svim zvučnim funkcijama vašeg uređaja. Na primer, kada čujete škripavi zvuk ili kada tokom rada, funkcija mikrofona ili zvučnika se prekida.

 • PMIC (Power management integrisano električno kolo)

  Ako je vaš uređaj mrtav, kada se ne puni ili ako se ne može oživeti čak ni nakon zemene baterije.

 • Touch IC (Touch integrisano elektricno kolo)

  Ovaj problem se pojavljuje ako imate problem sa dodirom, a ekran nije odgovoran za to.

 • LCD IC (LCD integrisano električno kolo)

  Kada laptop radi (čuje se zvuk rada), ali ne daje ništa na ekranu.

 • Pozadinsko osvetljenje

  Kvar kada je svetlost vašeg ekrana vrlo niska.

 • Wifi / Bluetooth modul

  Ovo je greška kada je nemoguće ostvariti konekciju

Neki od delova na kojima su mogući kvarovi matične ploče

 • Soket (Socket) je mesto koje je određeno za ubacivanje procesora. Postoje štampane ploče sa više soketa za procesore ali postoje i one koje imaju integrisan procesor koji nije predviđen za vađenje ili menjanje. Laptop računari uglavnom imaju matične ploče sa integrisanim procesorom.

 • DIM je mesto u koje stavljamo radnu memoriju. Na matičnoj ploči postoji više ovakvih slotova koji su označeni brojevima Dimm1, Dimm2 … Dimm je plastično postolje u koje se stavlja memorija a u čijoj se unutrašnjosti nalaze konektori koji ostvaruju kontakt sa ubačenom memorijom.

 • Čipset je skup čipova koji ostvaruju komunikaciju između uređaja na ploči. Čipset se razlikuje po proizvođaču čipa. Čipset takođe čine i kontroleri I/O koji omogućavaju protok podataka između kratica, memorijskih uređaja, ulaza i izlaza.

 • Bios, Cmos je čip koji se kostantno napaja preko baterije od 3V i tako održava parametre programa koji se nalazi u njemu. Bios čip ugrađuje prozvođač ploče i on je zadužen za prepoznavanje i testiranje ispravnosti celog hardvera.

BGD računarski centar i popravka matične ploče

Prilikom izvršavanja usluge popravka matične ploče, servis računara BGD računarski centar ugrađuje isključivo nove delove. Ukoliko je matičnu ploču nemoguće popraviti, servis računara će dati sve od sebe da obezbedi novu. Ponekad je teško naterati tehnologiju da radi tako dobro kao što je radila pre kvara. Imajući to na umu servis računara će uzeti u obzir sve resurse kojim računar raspolaže i pokušati izvući maksimum iz njih. Servis računara BGD računarski centar osim popravke matične ploče izvršiće i hardversko čišćenje kao i proveru svih ostalih komponenti.

Popravka matične ploče u BGD računarskom centru

Ukoliko vam je potrebna popravka maticne ploce servis računara BGD računarski centar stoji vam na raspolaganju.

servis racunara

Podeli:

servis racunara

Kontakt podaci

BGDRC podaci

popravka maticne ploce
Call Now