office@bgdrc.com  
 Tel: 060 380 30 50 Ulica:Kraljevića Marka 21
Radno vreme servisa: 9:00h - 16:30h
servis racunara it podrška
desktop servis racunara
servis racunara softver
servis racunara spašavanje podataka

FRAMEWORK – ODLIČAN LAPTOP, VRHUNSKA USLUGA

Laptop koji menja svet

Frameworklogo

ČETVRTI DEO – ZAMERKE, DOMAĆA RADINOST I UPOTREBNA VREDNOST

Nirav Patel

I pojedinci koji imaju – opravdano ili ne – pojedine zamerke na Framework laptop, priznaju da je tehnička podrška za ovaj računar bez premca u svetu elektronike. Naime, nije ništa neobično da vam, kada se obratite kompaniji sa molbom za tehničku podršku, na imejl odgovori lično njen direktor, zamoli vas da mu pošaljete sve detalje u vezi sa primedbom, kvarom ili nedostatkom koji ste uočili. Ono što mnogi ne znaju, Nirav Patel je inženjer i glavni projektant Framework laptopa, i kao takav želi da sazna što više o eventualnim nedostacima ili kvarovima, kako bi ih što pre i što bolje otklonio. Framework je nov proizvod i takozvane „dečije bolesti“ su neminovne, a u Framework filosofiji poslovanja sa tim se što pre i što detaljnije valja suočiti i probleme otkloniti. Jednom rečju, u Framework-u govore ono što misle i rade ono što govore. To je ono na šta pomislimo kada kažemo puna transparentnost i profesionalna usluga.


ZAMERKE NA PRVI MODEL

touchpad

Oni koji duže vreme koriste Framework laptop i skloni su uočavanju mana i nedostataka, požalili su se javno (YouTube i neke druge platforme) na par stvari u vezi sa prvim modelom Framework-a. Sve u svemu, ozbiljne primedbe se mogu svesti na dve: 1) da je touchpad posle oko godinu dana upotrebe izgubio deo svoje prvobitne preciznosti, pa ponekad ne reaguje na samim ivicama ili ne registruje svaki pritisak u levom i desnom donjem uglu (čime se simulira pritisak levog, odnosno desnog tastera na mišu) i sarke 2) da posle oko godinu dana šarke malo popuste, pa se dogodi da kod rada napolju malo jači vetar zaljulja ekran ili isti počne da vibrira kod nošenja otvorenog laptopa, odnosno ako računar slučajno gurnete malo jače.


eu Prvi problem je verovatno pitanje kvaliteta, to jest postojanosti drajvera za touchpad, pa bi ponovna instalacija istog, ili traženje nekog drugog iz zbirke koju nudi Microsoft za Windows 10 ili 11, možda mogla da reši problem. Treba imati na umu i to da ljudi koji računar koriste za svakodnevni ozbiljan rad, moraju da računaju sa tim da je godinu dana optimalno vreme za reinstalaciju Windows operativnog sistema. Stvar je u tome da, što je novija verzija Windows operativnog sistema, ima više sastavnih delova, protokola i drugih komponenti, što neminovnim čini da će radom i protekom vremena – svako-tolʼko – negde neka instrukcija, deo koda ili šta slično biti pogrešno ili nepotpuno zabeleženo, ili izvršeno, da će se te greške i propusti vremenom nagomilavati, i na kraju dovesti do toga da ceo sistem postane sve nestabilniji. Tako da, posle godinu dana upotrebe, nije na odmet ponovo instalirati Windows i korisničke programe, bez obzira na to kako funkcioniše touchpad ili bilo koji drugi deo računara, kako bi sve ponovo radilo bez neželjenih efekata i optimalnom brzinom.

lenovothinkpad

Što se šarki tiče, poznat nam je samo jedan laptop kod koga se može podesiti da se ekran ne zaljulja maltene ni kada drmusate računar, a to su stariji modeli (zaključno sa modelima T530 i W530, dakle negde do 2015. godine) Lenovo Thinkpad-a i njegovog pretka IBM Thinkpad-a. To se može postići tako što šarke kojima je ekran povezan sa ostatkom laptopa zategnete do maksimuma (pazeći da ne preterate). Čvrstini veze između ekrana i ostatka računara, a samim tim i natprosečnoj stabilnosti monitora, kod starijih modela Lenovo Thinkpad-a i ranijih IBM Thinkpad-a pogoduju kako konstrukcija samih laptopova i kvalitet i jačina šarki, tako i činjenica da je – za razliku od većine ostalih laptopova – sâm ekran mnogostruko lakši od ostatka računara, koji u kombinaciji sa takvim šarkama deluje poput kakvog jakog sidra i ne dozvoljava da se monitor ljulja napred – nazad.


FRAMEWORK – URADI SAM

uradisam

Framework laptop se isporučuje i u takozvanom KIT-u, što je komplikovaniji način da se kaže da se laptop isporučuje u nekoliko delova i sklapa po sistemu „uradi sam“. Ovde se, naravno, ne misli na to da će vam proizvođač poslati čipove i tranzistore, komade silikona, aluminijuma, plastike i kockicu kalaja da sve to zalemite, pa se vi dalje snalazite sami.

U kutiji – uz ispravljač, koji je identičan onome koji dolazi uz gotov, sklopljen laptop – dobijate, kućište, ekran sa obodom u tri boje (crna, svetlo siva i narandžasta) koji se magnetom povezuje sa poklopcem laptopa i može se lako promeniti, matičnu ploču na koju su već montirani procesor sa grafičkom karticom i aktivno hlađenje (ventilator sa cevima za hlađenje), WiFi i Bluetooth kartica, SSD i radna memorija (mogu se izbrati Western Digital Black SSD-i različitih kapaciteta i od 8 do 32 GB radne memorije, ali se laptop može poručiti i bez SSD-a i radne memorije, a ugraditi SSD i memoriju po sopstvenom izboru), tastaturu sa pozadinskim osvetljenjem, čije tastere možete fizički prilagoditi većini jezika, a koja dolazi u standardno-crnom izdanju ili kao belo-providna kombinacija, kao i „kartice za proširenje“ po vašem izboru, čiji broj nije ograničen, tako da kompletan izbor portova možete promeniti za samo par minuta.

Detaljna uputstva za sklapanje Framework laptopa, po sistemu „uradi sam“ mogu se – u slici i reči – naći na Internet stranici proizvođača. Bez obzira na to što proizvođač navodi da je lako sklopiti Framework laptop u KIT-u, što je – u principu – tačno, ne savetujemo da se u sklapanje laptopa po sistemu „uradi sam“ upuštaju osobe koje nemaju nešto bogatije prethodno iskustvo u rastavljanu, popravkama i sastavljanju laptopova. Neke stvari je ipak bolje prepustiti profesionalcima ili barem entuzijastima sa puno iskustva. Za sastavljanje Framework laptopa u KIT-u, možete se slobodno obratiti BGD Računarskom centru, imejlom ili telefonom, ili nas posetiti u našoj centrali u Brankovoj 21, svakog radnog dana od 09:00 do 16:30.

Treba dodati još dva bitna detalja. Uz svaki Framework laptop, sklopljen ili u KIT-u, mogu se poručiti, to jest kupiti, razne „kartice za proširenje“, a iste je moguće i kasnije dokupiti, bez ikakvog ograničenja, koristeći takozvano „Framework prodajno mesto“ na sajtu proizvođača. „Uradi sam“ varijanta Framework laptopa, bez dodataka, je od gotovog, sklopljenog laptopa jeftinija oko 25 posto.


LEPE ŽELJE ZA BUDUĆNOST

framework baterija

Kada bi uspeli da ulovimo onu zlatnu ribicu koja ispunjava tri želje i sve ih iskoristili na treću generaciju Framework laptopa, te bi se želje, u našem slučaju svele na sledeće: ekran osetljiv na dodir i sa kvalitetnom elektronskom olovkom (tzv. stylus-om) koja se može smestiti unutar samog laptopa kada se ne koristi, bar još jednu veličinu ekrana (na primer, laptop sa ekranom dijagonale 16 inča) i jedan pravi 2 u 1 model koji ne bi imao ekran koji se može rotirati za 360 stepeni, već mehanizam za odvajanje od tastature, koji bi Framework laptopu dodao i mogućnost korišćenja ekrana kao zasebnog tableta. Ovakav dizajn bi, po našem mišljenju, popunio rupu koji je Microsoft ostavio na tržištu računara, time što je – za sada – u preranu i nezasluženu penziju poslao svoj legendarni Surface Book. Takav Framework model bi mogao da reši i nekoliko ozbiljnijih nedostataka Surface Book-a, ali o tome neki drugi put.


KOME TREBA FRAMEWORK

Framework laptop mogu koristiti svi: đaci, studenti, inženjeri, programeri, i pri tome se osećati dobro, jer su svojom odlukom da kupe baš ovaj laptop dali svoj mali doprinos održivom razvoju, a i znatno manje su koristili one resurse koji su za proizvodnju i pakovanje direktno uzeti iz prirode. Što duže koristimo neki proizvod, njegovo će „mesto“ na deponiji duže biti upražnjeno. Kada proizvođač koristi sirovine dobijene reciklažom, a proizvod napravi tako da – uz razumne izmene – isti možemo koristiti duplo duže, na primer, onda to „prazno mesto“ na đubrištu postaje mala investicija u bolju i čistiju budućnost.

framework baterija

Framework laptop je pre svega namenjen onima koji su često na putu, a posao im je takav da zahteva ne samo jak, već i prilagodljiv računar; studentima koji se školuju van mesta u kome žive, a struka im je takva da traži korišćenje prenosivog računara sa jačim performansama i mogućnošću da se prilagodi različitim zadacima; profesionalcima kojima je neophodno da kancelariju nose sa sobom i da tamo gde se trenutno nalaze budu u mogućnosti da obave najrazličitije poslove. Kombinacijom kvalitetnih komponenti, dobrog inženjeringa i vodeći računa o ekologiji, ergonomiji, prilagodljivosti raznim zadacima – pre svega upotrebom najrazličitijih „kartica za proširenje“, Framework je postao odličan izbor za ljude mnogih profesija, đake i studente, entuzijaste, pa čak i one koji žele da svi vide da imaju najnoviju reč tehnike, čiji dizajn pleni svojom jednostavnošću i genijalnošću, a da im je pritom veoma stalo i do očuvanja prirodnih resursa i održivog napretka tehnike. Bilo da ste sportski fotograf koji je često na putu, student tehničkog fakulteta ili građevinski inženjer koji obilazi puno gradilišta – Framework laptop će vam biti veran i koristan pratilac i saradnik.

framework baterija

Koliko, ovde u Srbiji, može koštati zadovoljstvo zvano Framework laptop? Zavisno od modela cene bi se mogle kretati oko 160 hiljada dinara za „Base“ model, oko 215 hiljada dinara za „Performance“ model i oko 300 hiljada dinara za model „Professional“. Ove cene moraju se uzeti kao krajnje okvirne i svakako je moguće da bi – pod određenim uslovima – mogle biti nešto niže. Međutim, ako uzmemo da u Srbiji i regionu laptopovi čak i značajno slabijih performansi koštaju isto toliko, pa čak i više, a da sa Framework laptopom dobijate maksimalnu mogućnost popravke, nadogradnju starog modela i njegovo faktičko pretvaranje u najnoviji model, i to za otprilike polovinu cene novog modela, Framework sve više deluje kao odlična investicija.

Poređenja radi: vrhunski modeli Lenovo Thinkpad (model W530 sa Intel Core procesorom i7-3840QM i Nvidia Quadro K1000M diskretnom grafičkom karticom ili model T530 sa i7-3610QM i Nvidia NVS5400M) laptopova, na primer – stari sedam, osam i više godina – bez većih nadogradnji (ako se izuzme montiranje najnovijeg SATA 3 SSD-a i proširivanje radne memorije) i dalje u stanju da omoguće korišćenje i najnovijeg softvera i da odrade i veoma kompleksne zadatke svega tridesetak posto sporije od nekih od najnovijih laptopova visoke klase. Thinkpad laptopovi su simbol dugotrajnosti i važe za „skoro neuništive“, a prema dosadašnjim saznanjima o kvalitetu izrade Framework laptopova, utisak je da ni po čemu ne zaostaju za legendarnom Thinkpad serijom. Kada tome dodamo još više mogućnosti za popravke i njihovo lakše izvođenje, kao i realnu mogućnost prepravke starog modela Framework-a u novi, jasno je da je ovo laptop koji može trajati i deceniju ipo, i više. Treba imati u vidu i to da su Thinkpad modeli, poput navedenog W530, svojevremeno koštali od 300 hiljada dinara pa naviše, što računicu za kupovinu Framework laptopa čini još evidentnijom.

dugotrajnost
THINKPAD I FRAMEWORK - SIMBOLI DUGOTRAJNOSTI

FRAMEWORK – ODLIČAN LAPTOP, VRHUNSKA USLUGA

kraj

Servis racunara, BGD racunarski centar, servis laptopova

← FRAMEWORK | MODULARNOST, TRAJNOST, ODRŽIVOST

SCHENKER – DESKTOP I LAPTOP RAČUNARI IZ EVROPE ZA CEO SVET →

Podeli:

servis racunara