office@bgdrc.com  
 Tel: 060 380 30 50 Ulica:Kraljevića Marka 21
Radno vreme servisa: 9:00h - 16:30h
servis racunara it podrška
desktop servis racunara
servis racunara softver
servis racunara spašavanje podataka

FRAMEWORK – MODULARNOST, TRAJNOST, ODRŽIVOST

Laptop koji menja svet

Frameworklogo

TREĆI DEO - KARAKTERISTIKE FRAMEWORK LAPTOP-A

Framework laptop je jedinstven u svetskim razmerama po tri važne karakteristike:

PRVO – LAKO SE POPRAVLJA I NADOGRAĐUJE

eu

Sve što vam je od alata potrebno za tu popravku i nadogradnju je šrafciger, koji dobijate u kutiji, uz računar. Uz to kompanija Framework na svojoj Internet stranici redovno objavljuje i dopunjava tekstualna i video uputstva o tome kako montirati, popraviti, nadograditi ili rešiti neki problem na laptopu. Ova uputstva su iscrpna i lako ih je razumeti. Kada vaš Framework zastari, ili vam je potreban laptop boljih performansi: jednostavno izvadite staru ploču (sa starim procesorom i grafičkom karticom) i ugradite novu, koju možete da kupite od Framework-a. Predlog kompanije Framework je da staru ploču ne bacate, već da je ugradite u kućište za takozvani mini PC, po vašem izboru, kako bi uz dodatni monitor i eksternu tastaturu dobili još jedan, doduše nešto slabiji, računar

eu

Što se popravke tiče, i ovde je Framework jedinstven: svaki pojedinačni deo na laptopu je obeležen QR kodom, čijim skeniranjem dobijate pristup svoj potrebnoj dokumentaciji u toj komponenti, uputstvima za popravku, link ka Framework prodavnici u kojoj se mogu kupiti rezervni i delovi za nadogradnju, kao i uvid u dizajn pojedinačnih komponenti i podaci o proizvodnji datog dela. Koliko su daleko otišli u naporima da vlasnicima olakšaju popravku laptopa, govori i činjenica da se – kako u prvom modelu, tako i u ovom drugom – u samom laptopu, ispod tastature, nalaze tri razervna šrafa, za slučaj da se neki izgubi.


DRUGO – PORTOVI PO LIČNOM IZBORU

Framework laptop je konstruisan tako da je svakom korisniku lako da sam odabere i zameni priključke (portove) na kompjuteru. Dodatni portovi mogu se kupiti zajedno sa računarom, ili zasebno. Ideja je koliko jednostavna, toliko i genijalna. Sâm priključak (port) – bilo da je reč o USB-u tipa A ili C, HDMI, LAN priljučku, čitaču mikro SD kartica ili displej portu – se nalazi sa jedne strane „kutijice“ (u nedostatku boljeg opisa), a sa druge strane svake te „kutijice“ je USB4 priključak tipa C, koji se uključuje direktno u laptop.

kartica za prosirenje

Svaka „kutujica“ je veličine kutije šibica i može se postaviti u bilo koji od četiri izreza sa donje strane laptopa. Ove „kutijice“ kompanija Framework naziva „karticama za proširenje“, a ima ih i sa dodatnim SSD-om kapaciteta 250 GB i 1 TB (brzine čitanja podataka od 1000 MB/s i brzine upisa od 375 MB/s kod SSD-a od 250 GB, odnosno brzine čitanja od 1000 MB/s i brzine upisa od takođe 1000 MB/s kod SSD-a od 1 TB). „Kartica“ sa dopunskim SSD-om još uvek koristi USB 3.2 priključak tipa C 2. genereacije, kao što je to bio slučaj kod prvog modela Framework laptopa, ali se nadamo da će, kao i skoro sve ostalo i ovaj priključak uskoro biti unapređen – u USB4 port tipa C. Za sada je moguće izabrati sledeće „kartice za proširenje“: SSD od 250 GB (cena: 75 evra), SSD od 1 TB (cena: 160 evra), display port pune veličine (cena: 20 evra), HDMI priključak (cena: 20 evra), čitač/pisač mikro SD kartica (cena: 20 evra), USB 3.2 2. generacije tipa A (cena: 10 evra), USB4 priključak tipa C koji je kod Framework laptopa podešen tako da je potpuno identičan Thunderbolt 4 portu, što znamo po tome što se, upotrebom 4 takva priključka, na laptop mogu istovremeno priključiti 4 eksterna monitora rezolucije 4K (cena: 10 evra), a uskoro će biti dostupna i „kartica za proširenje“ sa USB LAN RJ45 priključkom, koja će biti u stanju da podrži prenos podataka putem mreže brzinom od 1000 gigabita u sekundi (Gb/s), kao i brzinom 2500 Gb/s (cena će biti: 45 evra). Još jedan zanimljiv dodatak „ekosistemu kartica za proširenje“ biće i „kartica“ sa pojačalom za slušalice, a njeno pojavljivanje na tržištu se očekuje uskoro. Sjajan dodatak ekosistemu „kartica za proširenje“ bila bi i „kartica“ sa dodatnim SSD-om (recimo formata 2230, kojih već ima i kapaciteta od 2 TB), koji bi mogao da se menja, shodno potrebama korisnika.

framework baterija

U svaku od verzija novog Framework laptopa standardno su ugrađeni WiFi 6 (ax) i Bluetooth 5.2. Bateriji je lako pristupiti i zameniti je, ako se za to ukaže potreba, kapaciteta je 55 vat/časova (Wh), odnosno 7236 miliamper/časova (mAh), a proizvođač navodi da je potpuno dovoljna da „izdrži ceo radni dan“ (prosečno 8 do 9 sati rada). Ovde treba napomenuti da potrošnja baterije najviše zavisi od prirode posla koji radite, s obzirom na to da će pisanje i obrada teksta i fotografija trošiti 3 ili 4 puta manje struje od montaže video materijala ili obrade 3D animacija. Jedan od najvećih potrošača baterije su igrice, gde je pravilo da, što je igrica zahtevnija i što je rezolucija veća, to će više rasti potrošnja baterije, u pojedinim slučajevima će potrošnja rasti čak i eksponencijalno (50 frejmova u sekundi u Full HD rezoluciji, spram 50 frejmova u sekundi u 4K rezoluciji, na primer). Framework navodi da je baterija u stanju da izdrži najmanje 1000 ciklusa punjenja i pražnjenja, a da joj kapacitet ne padne ispod 80% prvobitnog.


TREĆE – DUGOTRAJNOST I RECIKLAŽA SIROVINA

Filosofija kompanije Framework je da se najbolji način da smanjimo uticaj elektronskog otpada na životnu sredinu ogleda u tome da uređaje pravimo tako traju duže, da se mogu lako popravljati i nadograđivati kada je to potrebno, a da za njihovu izradu koristimo reciklirane sirovine. Zato je kućište Framework laptopa napravljeno od 50% recikliranog aluminijuma, a poklopac od čak 75%, 30% plastike ugrađene u laptop potiče iz reciklaže, a i sav materijal koji se koristi za pakovanje računara je takođe recikliran.

framework baterija

Valja pomenuti i to da, dok mnogi drugi proizvođači računara i drugih elektronskih uređaja, na zapadnom tržištu standardno daju garanciju od svega godinu dana, koja se – uz doplatu koja nije mala – često može produžiti na dve godine, Framework na svoj laptop daje garanciju od dve godine, bez obzira na geografske ili bilo koje druge odrednice.

Kompanija i dalje prodaje prvi („stari“) model laptopa, po nešto sniženim cenama, a sniženje je oko 10%, u odnosu na prvobinu cenu, u zavisnosti od konfiguracije koju izaberete. Za one koji imaju „stari“ model, a želeli bi da ga nadograde, u prodaji su ploče sa novim procesorom i grafičkom karticom, kao i redizajniranim i pojačanim sistemom za hlađenje. Cena ovog kompleta za nadogradnju je upola manja od cene novog Framework-a odgovarajuće klase („Base“, „Perfomance“, odnosno „Professional“).

Framework - modularnost, trajnost, održivost

Framework-odličan laptop, vrhunska usluga | Četvrti deo - za svakog po nešto →

Servis racunara, BGD racunarski centar, servis laptopova

← Framework-snažan, izdržljiv i lep | Drugi deo - za svakog po nešto

Podeli:

servis racunara