office@bgdrc.com  
 Tel: 060 380 30 50 Ulica:Kraljevića Marka 21
Radno vreme servisa: 9:00h - 16:30h
servis racunara it podrška
desktop servis racunara
servis racunara softver
servis racunara spašavanje podataka

FRAMEWORK – SNAŽAN, IZDRŽLJIV I LEP

Laptop koji menja svet

Frameworklogo

DRUGI DEO - FRAMEWORK LAPTOP

Framework laptop se – za sada – proizvodi u samo jednoj veličini, sa ekranom dijagonale 13,5 inča i odnosom stranica 3:2. Dimenzije uređaja su 29,66 x 22,9 centimetara – dakle, gotovo je iste dužine, a nešto je malo širi od lista papira formata A4, dok mu je debljina 15,85 milimetara, a težak je svega 1,3 kilograma.

TASTATURA, NAPAJENJE I ZVUK

Svi modeli Framework laptopa imaju tastaturu sa pozadinskim osvetljenjem, čiji tasteri imaju hod od 1,5 milimetara, odličan odziv i dobro podešen otpor, što daje veoma dobar osećaj kod kucanja i spada u neke od najboljih nemehaničkih laptop tastatura, uz one na Asus RoG GL703

framework tastaura Prilagodljiva tastatura

debljina i tezinaFramework - tanak i lak

i Surface Book laptopovima. Punjač / ispravljač je mali, kompaktan i lak, snage 60 W, laptop napaja preko USB porta tipa C, a naizmeničnu struju napona 220V pretvara u jednosmernu napona 20 V i jačine 5A. Kamera se nalazi u gornjem obodu ekrana, vrlo je kvalitetna i daje sliku Full HD rezolucije i učestalosti od 60 frejmova (sličica) u sekundi, i ima takozvani „prekidač za privatnost“, koji vam omogućava da pokrijete objektiv.

Svaki Framework laptop ima dva zvučnika snage od po 2 W, koji daju jasan i čist zvuk, bez izobličenja, i dva mikrofona visoke osetljivosti i kvalitetnog prijema zvuka, a vezani su na poseban (drugi) „prekidač za privatnost“, koji vam omogućava isključivanje oba mikrofona u slučaju potrebe za potpuno privatnim razgovorom u blizini laptopa. Na dugmetu za uključivanje laptopa, koje je u gornjem desnom uglu laptopa, iznad tastature, nalazi se i senzor za očitavanje otiska prsta, koji je dobro podešen i omogućava brzu i laku, biometrijski obezebeđenu, upotrebu laptopa.

HLAĐENJE JE OSNOVA DUGOVEČNOSTI

Zbog njihove kompaktnosti, jedna od najvažnjih osobina svakog laptopa je kvalitet sistema za hlađenje. Kompanija Framework se odlučila za kombinaciju jednog velikog ventilatora, prečnika od 65 i debljnine od 5,5 milimetara, uz dodatak dve veće cevi za hlađenje, prečnika 5,5 milimetara, koje apsorbiju toplotu koju proizvodi procesor sa grafičkom karticom, i sprovode je van laptopa kroz otvore za ventilaciju na donjoj strani računara. Kompanija navodi da je ovaj sistem za hlađenje u stanju da održava optimalnu radnu temperaturu celog sistema i kada je procesor pod većim ili velikim opterećenjem, što znači kada radi na 30 W konstantno ili na čak 60 W pod takozvanim „turbo boost“ Intel-ovim pojačivačem radnog takta procesora. Ceo sistem za hlađenje je podešen tako da se njime može upravljati pomoću takozvanih „profila“ u okviru Windows 11 operativnog sistema, tako da korisnik može da odredi koji odnos jačine hlađenja, nivoa buke koju ventilator proizvodi i željene potrošnje baterije (kada laptop nije priključen na električnu mrežu) laptopu

framework hladjenje Moćan i kompaktan sistem za hlađenje

najviše odgovara u datom trenutku. Ceo sistem za hlađenje i sami putevi za odvođenje toplote van laptopa su dizajnirani tako da se postigne najoptimalnije hlađenje, a da pri tome sistem ne proizvodi višak buke. U Frameworku ovo nazivaju „maksimalnim performansama uz tihi rad“. Činjenica je da samo laptop (i desktop) računari visoke klase, i to najčešće oni gejmerski, imaju poseban sistem za upravljanje hlađenjem računara, pošto igranje igrica i najjače komponente često tera do maksimuma njihovih mogućnosti, pri čemu se stvara jako mnogo toplote, koja – ako se brzo i uspešno ne sprovede van računara – za isti može biti kobna.

OPERATIVNI SISTEMI

windows i linux I Windows i Linux

Framework je laptop koji je prvenstveno namenjen za rad pod Windows operativnim sistemom, što se vidi i iz činjenice da je prvi model laptopa prodavan sa preinstaliranim Windows-om 10, a uz novi model ide Windows 11. Doduše, kada je reč o verziji laptopa po sistemu „uradi sam“, ona je od samog početka prodavana bez operativnog sistema, a tvorci Framework-a – budući da su duboko i iskreno posvećeni otvorenosti i transpar entnosti u radu – ubrzano rade na unapređenju kompatibilnosti laptopa sa raznim pojavnim oblicima Linux porodice operativnih sistema. Na sajtu Frameworka postoji poseban deo posvećen takozvanim „distribucijama“ Linux-a, a postoje i tabele kompatibilnosti pojedinih komponenti laptopa sa različitim varijantama Linux-a, kao i link ka forumu posvećenom kompatibilnosti Framework laptopa sa Linux porodicom operativnih sistema.

I DIZAJN NAPRAVLJEN DA TRAJE

Framework ima još dve zajedničke osobine sa svojim ranije pomenutim i dosta poznatijim konkurentom, Microsoft-ovim Surface Book-om, a to je veoma precizan i kvalitetan touchpad, sa staklenom površinom, kao i jednostavan, ali markantan dizajn: počev od stilizovanog zupčanika, koji ni po čemu ne zaistaje za nadaleko čuvena četiri okna Microsoft-ovog prozora, do elegantnog oblika i svetlo sive boje lap-topa, koja ga čini uočljivim i privlačnim za oko. Ali, tu sličnosti prestaju. Touchpad na Framework-u je znatno veći – po veličini je puno bliži onim na Apple laptopovima, a samim tim i bolji za one koji često i mnogo koriste ovaj uređaj. Dok Framework-ov zupčanik ima potencijal da postane sinonim za kvalitet i održivost laptopova,

framework u travi Framework - zupčanik kao simbol

kao i za druge prednosti i pogodnosti koje rad na njemu sobom nosi, četiri Microsoft-ova okna se često vezuju za šaroliku reputaciju Windows operativnog sistema.

Po svemu navedenom, ovaj laptop spada u visoku klasu prenosivih računara. Ipak, ovde nije kraj priče i dobrih vesti iz San Franciska, gde je sedište kompanije Framework.

Framework laptop je jedinstven u svetskim razmerama po tri važne karakteristike.

Framework-snažan, izdržljiv i lep

Servis racunara, BGD racunarski centar, servis laptopova

Framework-modularnost, trajnost, održivost | Treći deo - za svakog po nešto →

← Framework-vaše pravo na popravku | Prvi deo - za svakog po nešto

Podeli:

servis racunara