office@bgdrc.com  
 Tel: 060 380 30 50 Ulica:Kraljevića Marka 21
Radno vreme servisa: 9:00h - 16:30h
servis racunara it podrška
desktop servis racunara
servis racunara softver
servis racunara spašavanje podataka

FRAMEWORK – VAŠE PRAVO NA POPRAVKU

Laptop koji menja svet

Frameworklogo

PRVI DEO - ZA SVAKOG PO NEŠTO

eu

Evropska unija (EU) je u postupku donošenja zakonskih propisa koji će značajno proširiti prava potrošača kada je u pitanju pravo da uređaj (naročito elektronski) bude popravljen, kako kroz produženje garantnog roka, tako i obavezivanjem proizvođača da uređaje dizajniraju tako da se lakše popravljaju i da delove i uputstva za popravku učine dostupnim svim zainteresovanim serviserima. Upućeni se nadaju da će odogovarajuća obavezujuća pravna direktiva EU biti doneta do kraja ove godine.

Popravkaframework

Za one koji ne žele da čekaju da navedena pravna norma stupi na snagu i zaživi u praksi, a potreban im je laptop koji je u stanju da obavi sve zadatke koje mu zadaju, a uz to se lako prilagođava potrebama korisnika, popravlja i nadograđuje, američka kompanija Framework nedavno je na tržište iznela drugu generaciju svog jedinstvenog laptop računara.

 

JAČE, BRŽE, VIŠE

U novi model unete su značajne izmene: i5 i i7 procesori Intelove 11. generacije (Intel-ova oznaka „Tiger Lake”) zamenjeni su novim i bržim procesorima 12. generacije (Intel-ova oznaka „Alder Lake”), maksimalno podržana radna memorija je sa 32 gigabajta (GB) povećana na 64GB, a u laptop se može ugraditi PCIe NVMe M.2 SSD sa M ključem 4. generacije, kapaciteta i do 8 TB.

frameworkintel

Framework laptop se nudi u tri modela, koji se razlikuju po ugrađenom procesoru: „Base”, „Performance“ i „Professional“. „Base“ model pokreće Intel Core i5-1240P procesor, sa 4 tzv. „performance“ i 8 tzv. „efficient“ jezgara i maksimalnim turbo boost-om (kratkotrajnim povećanjem maksimalne frekvencije, to jest brzine, rada procesora) od 4.4 GHz, u „Performance“ modelu nalazi se i7-1260P, sa takođe 4 „performance“ i 8 „efficient“ jezgara, ali sa turbo boost-om od 4.7 GHz, dok je za „Professional“ izdanje rezervisan i7-1280P sa 6 „performance“ i 8 „efficient“ jezgara i turbo boost-om od 4.8 GHz

wd

Fabrički se „Base“ konfiguracija isporučuje sa 8 GB, model „Perfomance“ sa 16 GB, a „Professional“ sa 32 GB DDR4 radne memorije (RAM), radnog takta od 3200 megaherca (MHz). Framework u sve svoje laptopove sa Intel procesorima 12. generacije ugrađuje M.2 PCI ekspres NVMe SSD treće generacije, marke Western Digital, formata 2280 i sa M ključem – model SN730, i to u „Base“ model kapaciteta od 256 GB, „Performance“ konfiguracija se isporučuje sa SSD-om veličine 512 GB, dok „Professional“ verzija dolazi sa SSD-om od 1 terabajta (TB). Prema podacima dostupnim na sajtovima kompanija Western Digital i Amazon, model SN730 je sposoban da postigne brzinu čitanja podataka i do 3150 megabajta u sekundi (MB/s), a brzinu upisa podataka i do 2100 MB/s, kada je reč o disku kapaciteta od 256 GB, dok su verzije od 512 GB i 1 TB u stanju da dostignu brzinu čitanja od 3400 MB/s, odnosno 2700 MB/s kada vrše upis podataka. Što se trajnosti tiče, to jest maksimalnog obima podataka koji se na model SN730 može upisati, tačan podatak postoji samo za varijatnu od 1 TB, i tu proizvođač navodi mogućnost upisa i do 400 terabajta.

INTELIGENTNA GRAFIKA

frameworkinteliris

Svaki Framework laptop ima ugrađenu Intel Iris Xe grafičku karticu, koja je u stanju da reprodukuje video materijal i rezolucije 8K, a da obradi i eksportuje video materijal i 3D animacije u rezoluciji 4K – brzo i bez većeg napora. Intel navodi da ova grafička kartica poseduje „matrix engine“, opremljen „boost“ tehnologijom baziranom na veštačkoj inteligenciji i takozvanom „dubokom učenju“, što u praksi znači: više urađenog posla i manje čekanja da računar obavi zadato, kao i to da je kartica u stanju da istovremeno snabdeva 4 monitora slikom 4K kvaliteta, sa „dolby vision HDR“ optimizacijom kvaliteta slike i zvukom u „dolby atmos 3D“ tehnologiji. Takođe, arhitektura ovih grafičkih kartica je projektovana i optimizovana tako da štedi bateriju, bez gubitaka u kvalitetu urađenog i/ili reprodukovanog, čak i kada se radi u više programa istovremeno.

frameworklaptop

Ekran laptopa je rezolucije 2K, tačnije 2256 puta 1504 piksela, što u principu znači da na ekranu imate 3.393.024 raspoloživa piksela, koji kod Framework laptopa imaju gustinu od 200 piksela po (kvadratnom) inču, odnos stranica monitora nije 16:9, ili 16:10, kao kod skoro svih laptopova danas, već je 3:2, što je posebno značajno za ljude koji se amaterski ili profesionalno bave fotografijom, ili pak raznim vidovima obrade teksta, tabela, izradom prezentacija, ali i mnogim vidovima dizajna. Ukratko: na ekranu sa odnosom 3:2 može se prikazati više sadržaja po vetikali, a što je još važnije – većina fotoaparata, naročito digitalnih imaju objektiv čiji je odnos takođe 3:2. Iz istih razloga, još jedan laptop koji je bolje poznat na ovim prostorima – Microsoft Surface Book – ima isti odnos stanica monitora.

Filmski umetnici, montažeri video materijala i filmski entuzijasti rađe će se odlučiti za ekran sa odnosom stranica 16:9, ili – još bolje – 16:10. Odnosi stranica ekrana od 16:9 i 16:10 bolje su prilagođeni obradi i gledanju video materijala (čitaj: filmova), pošto je duža stranica ekrana 78% duža od kraće, pa se ovaj odnos može izraziti i kao 1,78:1, a samim tim je veoma blizu kinematografskom standardu od 1,85:1, to jest takozvanom “sinemaskopu”, što u stvari znači “film sa stereo zvukom na širokom platnu”.

EKRAN I ZA PROFESIONALCE

Monitori na sva tri Framework modela su „in-plane switching“ (IPS), što – pojednostavljeno – znači da su najkvalitetniji od svih monitora sa tečnim kristalima (LCD, tj. LED), jer su pravljeni tako da daju najbolju moguću sliku iz gotovo svih zamislivih uglova. Važno je i to da su svi ekrani na Framework laptopovima kalibrisani (podešeni) tako da prikazuju 100% boja iz takozvane RGB palete – crvena (Red), zelena (Green)

displayframework

i plava (Blue), čijim mešanjem se, kao i na većini televizora, dobijaju sve ostale boje i nijanse. Svi monitori su presvučeni nanosom koji smanjuje odsjaj pri jakoj svetlosti, a maksimalna osvetljenost ekrana je preko 400 nits-a, odnosno više od 400 sveća (candela) po kvadratnom metru. Ako vam je neobično što jačinu osvetljenja merimo u „svećama“, prisetite se da do dana današnjeg snagu motora merimo u „konjskim snagama“. U praksi, više od 400 nits-a, znači da na Framework laptopu možete normalno raditi, gledati fotografije ili video sadržaje na plaži, u podne.

prekidacprivatnost

Iznad ekrana nalaze se dva prekidača, čijim pomeranjem levo ili desno otvarate ili zatvarate kapak na kameri, odnosno uključujete i isključujete mikrofon, što omogućava potpunu privatnost, u skladu sa željama korisnika. Kompanija Framework na laptopove ne instalira nikakav dodatni softver, a sav softver za kontrolu i podešavanje računara je „open source“, što znači da mu je – uz neophodna osnovna znanja – lako pristupiti i prepraviti ga ili doraditi, tj. kombinovati sa drugim takvim i sličnim softverom.

Framework-vaše pravo na popravku

(nastavak sledi)

Servis racunara, BGD racunarski centar, servis laptopova

Povratak na početak članka

Framework-snažan, izdržljiv i lep | Drugi deo - za svakog po nešto →

Podeli:

servis racunara