office@bgdrc.com  
 Tel: 060 380 30 50 Ulica:Kraljevića Marka 21
Radno vreme servisa: 9:00h - 16:30h
servis racunara it podrška
desktop servis racunara
servis racunara softver
servis racunara spašavanje podataka

SCHENKER – DESKTOP I LAPTOP RAČUNARI IZ EVROPE ZA CEO SVET

Kvalitet Made in Germany

Schenkerlogo

PRVI DEO - DESKTOP RAČUNARI ZA SVE ZADATKE

 Kada vam danas neko kaže da možete kupiti nov kompjuter napravljen u Nemačkoj, po ceni koja je vrlo konkurentna na svetskom tržištu, verovatno ćete ga pogledati sa nevericom, a u sebi pomisliti da verovatno nešto nije dobro razumeo, te da je možda računar kupljen u Nemačkoj, a proizveden negde u Aziji, da je računar možda ipak polovan ili da je po sredi neka greška.

 Činjenica je, pak, da se na manje od 950 kilometara vazdušnom linijom od Beograda, u Lajpcigu, u nemačkoj pokrajini Saksoniji proizvode laptop i desktop računari visokog kvaliteta i izuzetnih performansi, a kompanija Schenker Technoligies GmbH nudi i svoju, ali i opremu za korišćenje i razvoj aplikacija iz sfere virtuelne i, takozvane, kombinovane realnosti, kako vodećih svetskih proizvođača, tako i kompanija u razvoju.

MNOGO RAZLIČITIH REALNOSTI

 Ovde treba zastati kao bismo objasnili četiri pojma:

Virtuelna realnost /VR/ (engleski: „virtual reality”, skraćeno: „VR”) je kompjuterski generisana okolina, koja može sadržati najrazličitije scene i predmete, kao i kompjuterski generisana bića (ljude, biljke, životinje...), koji se posmatraču (i učesniku) čine stvarnim i kod njega stvaraju utisak da je deo te okoline. Kada čovek za sebe izabere ili kreira neki lik u virtuelnoj realnosti (i/ili video igri), to se najčešće naziva „avatar“. Reč „avatar“ potiče iz hindi (indijskog) jezika, deo je hinduističke verske prakse i tradicije i označava zemaljsku manifestaciju nekog božanstva ili duše, u vidu ljudskog tela.

Kombinovana realnost /KR/ (engleski: „mixed reality”, skraćeno: „MR”) je mešavina stvarnog i virtuelnog sveta, a izraz su skovali Pol Milgram i Fumio Kišino za potrebe svog naučnog rada nazvanog „Klasifikacija vizualnih displeja za kombinovanu realnost”. U svetskim razmerama najpoznatiji primer kombinovane realnosti je video igra „Pokemon Go“.

Izmenjena realnost /IR/ (engleski: „augmented reality”, skraćeno: „AR”) je interaktivni proces kojim se predmetima u stvarnom svetu dodaju kompjuterski generisani modaliteti interakcija sa tim predmetima – na primer: izazivanje vizuelnih i audio čulnih doživljaja, proizvođenje osećaja dodira, mirisa, toplote, bola i drugo – kod onoga ko koristi određenu kreaciju izmenjene realnosti. Za one koje možda zbunjuje nedovoljno jasna razlika između „izmenjene” (IR) i „kombinovane“ realnosti (KR) – uprošćeno rečeno: „kombinovana“ realnost je bolja, kvalitetnija verzija „izmenjene“ realnosti. U izvenom smislu bi se čak moglo reći da je kombinovana re- alnost „realnija“ verzija izmenjene realnosti, kako bi se poboljšao utisak i doživljaj korisnika, što je i razlog što smo video igru „Pokemon Go“ svrstali među primere kombinovane, a ne izmenjene realnosti.

 Treba reći i to da postoji i zbirni pojam, koji obuhvata sva tri navedena pojavna oblika delimično i potpuno veštački kreirane stvarnosti – „proširena realnost“ /PR/ (engleski: „extended reality“, skraćeno: „XR“).

 Vratimo se za trenutak iz virtuelnog u realni svet.

Schenkerlogo

 Kompanija Schenker Technologies nudi dve robne marke, iliti brenda, kako je sada moderno reći: Schenker (koji je, kao i cela kompanija, nazvan po prezimenu osnivača i direktora – Roberta Šenkera) i XMG – što je skraćenica za „Extreme Multimedia and Gaming“. Kako sami kažu, pod robnom markom „Schenker“ nude računare visokih performansi za sve profesije, a brend „XMG“ je namenjen ljubiteljima video igara (takozvanim „gejmerima“), stvaraocima svih provinijencija, kompjuterskim entuzijastima i svima koji žele da imaju baš jak kompjuter. U Schenker Technologies su veoma ponosni na svoju blisku saradnju sa ljudima koji se bave e-sportovima i trude se da što više koriste schenkerxmg njihova znanja, veštine i iskustva u kreiranju novih računara, a ulažu i finansijska sredstva, i rad i trud, kako bi doprineli razvoju e-sportova.

 Svaka od pomenute dve robne marke u ponudi ima kako laptop, tako i desktop računare.


SCHENKER – SKROJENO PO MERI SVAKOG PROFESIONALCA

 Kompanija iz Lajpciga u okviru robne marke Schenker trenutno nudi sedam modela desktop računara, jednu radnu stanicu u formatu servera i šest modela laptop računara.

 Desktop kompjuteri iz Schenker palete su skoro isključivo takozvane radne stanice, što u stvari znači da je reč o računarima u klasičnim PC desktop kućištima, ali visokih performansi i velike izdržljivosti – kako u smislu dugotrajnog neprestanog rada, tako i kada je reč o uspešnom i brzom savladavanju i najtežih zadataka. Jednom rečiju, „radna stanica“ je kompjuter koji sve može da radi brže, bolje i duže, i koji će trajati duže od „klasičnog“, odnosno prosečnog PC računara.

 Razlikujemo modele „Schenker Compact Station“, „Schenker XR Station“, „Schenker Office Station“, „Schenker Media Station“, „Schenker CAD Station“, „Schenker XEON Station“ i „Schenker GPU Station“. Njima treba dodati i radnu stanicu u formatu servera „Schenker 4HE Station“, smeštenu u kućište od 19 inča koje se može ušrafiti u svaku odgovarajuću stelažu – takozvani „rack“.


OD KOMPAKTNIH DO RAČUNARA SA DVA PROCESORA

schenkercompact„Schenker Compact Station“ je kompaktna radna stanica i isporučuje se u mini-ITX kućištima, širine 203, dubine 400 i visine 203 milimetara. Mogu je pokretati Intel ili AMD Ryzen procesori, a diskretne grafičke kartice mogu biti Nvidia GeForce RTX serije 3000, Nvidia Quadro ili AMD Radeon RX serije 6000.

schenkerxr„Schenker XR Station“ je radna stanica za potrebe korišćenja i izrade sadržaja iz domena virtuelne, kombinovane i izmenjene realnosti. I ovi računari se isporučuju u mini-ITX kućištima, mogu ih pokretati Intel ili AMD Ryzen procesori, a diskretne grafičke kartice mogu biti Nvidia GeForce RTX serije 3000, Nvidia Quadro ili AMD Radeon RX serije 6000, ali su gabariti ovog PC računara nešto drugačiji u odnosu na kompaktnu radnu stanicu: širina je 185, dubina 376, a visina 292 milimetara.

schenkeroffice„Schenker Office Station“ je radna stanica za obavljanje kako manje zahtevnih, tako i vrlo komplikovanih zadataka u okviru svakodnevnog poslovanja firmi najrazličitijih profila. Metaforički rečeno, ovo je računar koji je osmišljen tako da može biti neka vrsta švajcarskog vojnog peroreza među računarima, sposoban da obavi svaku vrstu posla, u svakoj firmi i to na veoma zadovoljavajući način i u najkraćem mogućem roku, a da mu cena ostane pristupačna. Ovaj desktop se isporučuje u ATX kućištima: širine 418, dubine 210 i visine 408 milimetara, u njega se ugrađuju isključivo Intel procesori 12-te generacije (Intelova oznaka „Alder Lake“), a diskretne grafičke kartice mogu biti Nvidia GeForce RTX serije 3000, Nvidia Quadro ili AMD Radeon RX serije 6000.

schenkermedia„Schenker Media Station“ je radna stanica namenjena izradi svih vrsta medijskih sadržaja, bez obzira na to koja se vrsta softvera koristi i koji je obim i kompleksnost zadataka koje treba obaviti. Na osnovu podataka koji su nam na raspolaganju, smatramo da je ovaj model radne stanice pre svega namenjen onima koje rade u programima poput Adobe Premiere Pro i Adobe After Effects, Da Vinci Resolve ili Wondershare Filmora. „Schenker Media Station“ dolazi u ATX kućištima dubine 413, širine 217 i visine 453 milimetara, u njih se ugrađuju uglavnom najsnažniji Intel i AMD Ryzen procesori, kao i diskretne grafičke kartice Nvidia GeForce RTX serije 3000, Nvidia Quadro ili AMD Radeon RX serije 6000.


TRI NAJJAČA MODELA

schenkercad„Schenker CAD Station“ je radna stanica konstruisana isključivo za one sa najvećom potrebom za snagom i brzimom rada, poput inženjera, arhitekata, statičara, 3D animatora i drugih, koji rade u nekim od najzahtevnijih programa današnjice, kao što su: Autodesk 3DS Max, Autodesk Maya, Autodesk AutoCAD, MatLAB, CATIA, RHINO i mnogim drugim. „CAD Station“ radne stanice su dostupne u E-ATX kućištima, dubine 533, širine 240 i visine 451 milimetar, pokreću ih isključivo Intel i9 ili AMD Ryzen Threadripper procesori, dok diskretne grafičke kartice mogu biti Nvidia GeForce RTX serije 3000, Nvidia Quadro ili AMD Radeon RX serije 6000.

schenkerxeon
„Schenker XEON Station“ radna stanica namenjena je svima koji imaju potrebe za računarima velike snage, pri čemu koriste programe koji posebno mogu profitirati od velikog broja realnih i logičkih procesorskih jezgara, a potrebna im je kako bezbednost podataka, tako i sigurnost da su procesi (algoritmi) izvršeni korektno, te da su rezultati proračuna i drugih operacija tačni. Ovakve radne stanice isključivo koriste jedan ili dva Intel Xeon procesora, što u praksi znači da će zadaci biti podeljeni na dva procesora i sva ili većinu njihovih jezgara, dosta ravnomerno (ali nikad idealno), pa će biti izvršeni mnogo brže nego da ih obavlja jedan procesor sa manjim brojem jezgara. Uz veoma moćne Xeon procesore, Schenker u Xeon radne stanice ugrađuje više Nvidia GeForce ili Quadro grafičkih kartica – koristeći takozvanu SLI tehnologiju (Scalable Link Interface) – koje, slično kao i dva Xeon procesora, dele zadatke (računske procese) koje treba obaviti, kako bi brže i efikasnije bili urađeni. Schenker Xeon radne stanice se isporučuju u XL-ATX kućištima sa zvučnom izolacijom, gabarita: dubina 604, širina 240 i visina 566 milimetara.

TEŠKI ZADACI I VELIKI BROJEVI

 Dva Xeon procesora u kompjuteru može – u svojoj najjačoj varijanti – značiti da u jednom računaru imate ukupno čak i do 112 realnih, odnosno 224 logičkih jezgara (takozvanih niti) – tako što bi kompanija Schenker, na primer, u vaš kompjuter ugradila dva Intel Xeon Platinum 9282 procesora, pri čemu svaki od njih ima po 56 realnih, to jest 112 logičkih jezgara.

 Navideni procesor i drugi iz Xeon porodice podržavaju takozvanu ECC (Error Correction Code) RAM memoriju, odnosno radnu memoriju koja automatski otkriva i otklanja greške koje nastaju u prenosu i/ili kopiranju velike količine podataka, i samim tim sprečava „korupciju“ podataka – što pojednostavljeno znači da će, ako program samo jednu cifru, koja ulazi u određenu – najčešće veoma kompleksnu – kalkulaciju, pogrešno prenese ili interpretira, svi rezultati koji se dobiju sprovođenjem samo te jedne kompleksne matematičke operacije – biti netačni. Pošto znamo da greške imaju tu nezgodnu „osobinu“ da se „sabiraju“ i „multipliciraju“, jasna je prednost ove vrste radne memorije.

 Xeon procesori imaju još nekoliko pozitivnih osobina. Naime, dolaze sa ugrađenom mogućnošću za ubrzavanje izvršenja procesa kod takozvanog mašinskog učenja – na bazi veštačke inteligencije, imaju ugrađene dodatne softverske alate za zaštitu samih procesora i informacija koje obrađuju od različitih štetnih programa, hakerskih napada i sličnog, a u stanju su i da operativnom sistemu i programima omoguće da zadatke podele tako da se procesi koje obavljaju izvrše na najbrži i najoptimalniji mogući način. Uslovno rečeno, ovi procesori mogli bi se nazvati „procesori sa mogućnošću optimizacije rada“ (engleski: „scalable processors“).

 Što se mogućnosti korišćenja velikog broja jezgara tiče, istina je da su mnogi današnji programi u stanju da – neki malo bolje, neki nešto lošije – iskoriste veliki broj raspoloživih jezgara: od većine programa iz palete kompanija Adobe i Autodesk, pa do raznih vektorskih aplikacija poput onih koje nam dolaze iz firmi Corel ili Serif Labs, ali se radne stanice poput Schenker Xeon-a ne prave za svakodnevni rad nekog manjeg biroa ili studija koji koriste programe nekih od navedenih kompanija, već za mnogo komplikovanije zadatke, poput kreiranja specijalnih efekata u filmovima, pravljenja dugometražnih crtanih filmova, uzrade meteoroloških ili modela u okviru proučavanja kosmičkih fenomena, projektovanja velikih građevina i složenih mašina, itd.

schenkergpu„Schenker GPU Station“ radne stanice dolaze u istim kućištima kao i Xeon modeli, XL-ATX gabarita: dubina 604, širina 240 i visina 566 milimetara, sa zvučnom izolacijom, ali se u njih ugrađuju najjači Intel-ovi Core procesori sa oznakom i9 ili AMD čipovi iz Ryzen Threadripper serije, a opremljene su isključivo Nvidia grafičkim karticama povezanim Nvidia SLI tehnologijom, ali je ovde broj povezanih diskretnih grafičkih kartica ograničen na četiri kada se uparuju Quadro kartice, odnosno na dve kada u tandemu rade GeForce grafičke kartice RTX serije 3000. Prema onome što smo mogli da zaključimo analizirajući trenutnu ponudu Schenker GPU radnih stanica opravdano pretpostavljamo da su ove radne stanice namenjene onima koji se u procesu rada više oslanjaju na kalkulacije koje obavljaju grafičke kartice, a nešto manje na sirovu snagu procesora, što je – na primer – slučaj kod renderinga 3D animacija. Ovde treba dodati da takozvano „oslikavanje“ (engleski: „rendering“) nije ništa drugo nego proces stvaranja slike (crteža ili video snimka) na osnovu modela u dve ili tri dimenzije, korišćenjem kompjuterskih programa.

GDE JE AMD?

 Interesantno je da kompanija Schenker Xeon radne stanice ne nudi i sa AMD Radeon grafičkim karticama, iako i one imaju svoj sistem povezivanja dve ili više kartica – koji se naziva CrossFire. Pretpostavljamo da odluka firme Schenker da svoje radne stanice najjačih performansi i namenjene najzahtevnijim korisnicima opremi isključivo Nvidia diskretnim grafičkim karticama pre svega ima veze sa dve činjenice:

 - iako je AMD-ova RDNA2 tehnologija u stanju da obavlja izuzetno kompleksna izračunavanja neophodna da se, na primer, pravilno projektuju svetlosni zraci iz raznih izvora (takozvani „ray tracing“), a funkcioniše kod najjačih modela, poput RX 6800 XT i RX 6900 XT, Nvidia grafičke kartice su u mogućnosti da najveći deo komplikovanih izračunavanja obave brže i efikasnije od konkurencije iz firme AMD i

 - Nvidia grafičke kartice, posebno modeli serije Quadro, s pravom uživaju najveće poverenje većine profesionalaca, naročito onih kojima je neophodno najpouzdanije moguće obavljanje ogromnog broja računskih operacija u veoma kratkom vremenskom periodu, fabrički testirani i sertifikovani drajveri i slično.


SERVER I RADNA STANICA U JEDNOM

schenkerstanica„Schenker 4HE Station“ je kombinacija radne stanice i servera, u formatu 19 inča 4U, i predstavlja veoma inteligentno rešenje za sve kojima je potreban server velike snage i kapaciteta, i/ili mešavina fiksne radne radne stanice/servera i desktop računara koji se lako može uklopiti/ušrafiti u svaku odgovarajuću stelažu – takozvani „rack“: u reportažnim kolima – za potrebe televizija, sportskih i koncertnih manifestacija, na izložbama, sajmovima i sličnim priredbama – kao hardver za prikazivanje raznih sadržaja iz domena virtuelne, izmenjene i kombinovane realnosti, ili kao osnovni server/računar, samostalno ili u kombinaciji sa sličnim računarima – u postavci, organizaciji i vođenju takmičenja u e-sportovima. Osnovna svrha koju je Schenker namenio ovim serverima/radnim stanicama je obezbeđivnje velikog potencijala za izvršavanje svih vrsta grafički intenzivnih zadataka u različitim uslovima, čak i kada je neophodno da kompjuter radi 24 sata, 7 dana u nedelji, kao i mogućnost kombinovanja i prilagođavanja računara trenutnim potrebama korisnika. Važno je reći i to da je 19 inča standardna širina za police (stelaže, rack-ove) u koje se mogu montirati razni elektronski uređaju, u zavisnosti od potreba korisnika, a oznaka „4U“ predstavlja najmanju visinu ležišta u takvim stelažama, što im omogućava upotrebu u različite svrhe, u raznim situacijama i kombinacijama uređaja. Predviđeno je da ih mogu pokretati kako Intel Core, tako i AMD Ryzen procesori, a kod diskretnih grafičkih kartica može se birati između Nvidia GeForce serije 3000 i AMD Radeon RX serije 6000 – takozvanih „Big Navi“ kartica. Kućište je specijalizovano za montažu u pomenute police, pri čemu je njegova širina, uključujući i ivice sa rupama za šrafove – takozvane „uši“: 482,6 milimetara (što je 19 inča u imperijalnom sistemu mera), dok je dubina 508, a visina 178 milimetara – što opet odgovara „4U“ formatu, to jest ovoj standardizovanoj i ujedno najmanjoj visini svake police u stelažama.

Schenker-desktop i laptop računari iz Evrope za ceo svet

(kraj prvog dela)

Između ostalog, čitajte u sledećem nastavku: koje sve komponente Schenker ugrađuje u svoje desktop radne stanice, koje laptop računare nude korisnicima svih profesija i koji modeli najbolje odgovaraju za uspešno savladavanje kojih vrsta poslovnih izazova.

Servis racunara, BGD racunarski centar, servis laptopova

SCHENKER – KONFIGURACIJE I SPECIFIKACIJE →

← FRAMEWORK – ODLIČAN LAPTOP, VRHUNSKA USLUGA

Podeli:

servis racunara