office@bgdrc.com  
 Tel: 060 380 30 50 Ulica:Kraljevića Marka 21
Radno vreme servisa: 9:00h - 16:30h
servis racunara it podrška
desktop servis racunara
servis racunara softver
servis racunara spašavanje podataka

SCHENKER – ZA GEJMERE i YOUTUBE-re

Kvalitet Made in Germany

Schenkerlogo

TREĆI DEO – XMG – ZA SVE SLOBODNOG DUHA I ONE KOJI BI TO ŽELELI DA BUDU

 Ako bismo desktop i laptop računare kompanije Schenker Technologies poredili sa proizvodima jedne druge, mnogo poznatije nemačke marke – automobilima koncerna Mercedes-Benz AG, robnu marku Schenker bismo mogli uporediti sa Mercedes-ovim limuzinama „E“ i „S“ klase, dok bi za brend XMG odgovaralo poređenje sa modelima abartovanim i oplemenjenim u firmama AMG i Brabus.

Xmglaptopratnik

PORODIČNO STABLO E-SPORTSKE ELITE

 Brend XMG ime je dobio po skraćenici punog naziva ove robne marke, na engleskom – „eXtreme Multimedia i Gaming“, što bi u slobodnom prevodu moglo da glasi „ekstremno jaki računari za sve vrste multimedija i igranje video igara“.

 U ponudi su sedam modela laptop i četiri modela desktop računara. Laptop računari nose oznake modela: XMG Apex, XMG Core, XMG Focus, XMG Fusion, XMG Neo, XMG Pro i XMG Ultra. Desktop kompjuteri nazvani su: XMG Sector, XMG Unify, XMG Trinity i XMG Studio.

LAPTOPOVI ZA E-SPORT, KREATIVNI RAD I UŽIVANJE

 Laptop XMG Apex kompanija Schenker opisuje kao: „bez sumnje, pravi gejmerski laptop“. Postoje tri verzije XMG Apex laptopa, dve sa dijagonalom ekrana od 15.6 inča i jedna sa ekranom dijagonale 17.3 inča. Sve tri verzije imaju ekrane Full HD rezolucije (1920 x 1080 piksela), bez odsjaja i sa maksimalnim osvetljenjem od 300 nits-a (sveća po kvadratnom metru). Tri verzije Apex laptopa nose oznake: Apex 15 Max, Apex 15 (M21) i Apex 17 (M21).

xmgapex15max

  U okviru brenda XMG, Apex 15 Max je jedan od dva modela sa najjačim procesorima. U njega ugrađuju isključivo AMD-ove desktop procesore, i to: Ryzen 5 5600X, Ryzen 7 5700X, Ryzen 9 5900X i Ryzen 9 5950X. Doduše, sva četiri procesora su ograničena tako da maksimalna, fabrički podešena, potrošnja struje ne može da pređe 88 W. Znamo da su AMD Ryzen 5 5600X i Ryzen 7 5700X originalno podešeni tako da im je maksimalna potrošnja struje 65 W, a da je kod AMD-a Ryzen 9 5900X i Ryzen 9 5950X ta potrošnja 105 W. Na osnovu toga možemo zaključiti da je kompanija Schenker Technologies laptop XMG Apex 15 Max, a pre svega njegov sistem za hlađenje dizajnirala tako da se kod procesora Ryzen 5 5600X i Ryzen 7 5700X potrošnja struje bezbedno može povećati za 23 vata (W) – na najviše 88 W, a kod Ryzen 9 5900X i Ryzen 9 5950X ograničila tako da je njihova maksimalna potrošnja umanjena za 17 W u odnosu na AMD-ova fabrička podešavanja. Komapnija Schenker na svojoj Internet stranici naglašava da kupcima ne preporučuje kupovinu XMG Apex 15 Max laptopa sa AMD Ryzen 9 5950X procesorom ako „nisu spremni da“ eventualno povećavanje maksimalne radne frekvencije i/ili povećanje napona struje u procesoru – u svrhu „overclocking“-a – vrše isključivo upotrebljavajući fabrički softver za te svrhe „AMD Ryzen Master“ i „u njemu manuelno podešavaju radnu frekvenciju i/ili naponsku krivu“. Ograđuju se i izjavom da „ne garantuju da će računar biti u stanju da postigne bilo koji unapred zacrtani rezultat“ bilo kog benchmark ili kakvog drugog testa. Uz to, naglašavaju da „garantuju stabilnost sistema samo ako se korisnik drži fabričkog (Schenker-ovog) podešavanja procesora, što uključuje i 4 stepena podešavanja snage procesora: štednja energije, tihi rad, zabava i snaga, koje se mogu podešavati iz programa nazvanog Kontrolni centar“. Onima koji žele da pokušaju overclocking u BIOS-u računara ili uz pomoć AMD Ryzen Master softvera, iz Schneker-a poručuju da „podešavanja performansi treba raditi pažljivo, samo malim povećavanjem radnog takta i/ili napona u procesoru, jer u spurotnom može doći do toga da kompjuter više neće moći ni da se pokrene“. Treba dodati i to da se, pošto se u XMG Apex 15 Max ugrađuju isključivo desktop procesori koji su svi kompatibilni sa ležištem (socket-om) tipa AM4, relativno lako može izvršiti njihova nadogradnja, ukoliko se za to ukaže potreba, na primer tako što se izvadi Ryzen 5 5600X, a na njegovo mesto stavi Ryzen 9 5900X. Napomena: ukoliko nemate iskustva sa ovakvim intervencijama na laptopu, preporučujemo da se obratite servisu vašeg poverenja, a možete se obratiti i BGD Računarskom centru, imejlom ili telefonom, ili nas posetiti u našoj centrali u Brankovoj 21, svakog radnog dana od 09:00 do 16:30.

 XMG Apex 15 Max dolazi sa Full HD IPS ekranom (1920 x 1080 piksela) bez refleksije, dijagonale od 15.6 inča, frekvencijom osvežavanja slike od 240 herca (Hz) i kalibrisan tako da pokriva 95% sRGB palete boja. U ponudi su dve diskretne grafičke kartice: Nvidia GeForce RTX 3060 i RTX 3070, pa Apex 15 Max može da se koristiti i za izradu i upotrebu sadržaja iz domena virtuelne i ostalih oblika proširene realnosti (vidi prvi deo feljtona). Laptop ima dva slota za maksimalno 64 GB DDR4 radne memorije (dva modula po 32 GB), dual channel, koji mogu imati radnu frekvenciju do 3.200 MHz. Firma Schenker nudi mogućnost ugrađivanja jednog PCIe NVMe M.2 SSD-a 4. generacije sa M ključem, formata 22 x 80 mm, jednog PCIe NVMe M.2 SSD-a 3. generacije sa M ključem, formata 22 x 80 mm i jednog SSD-a ili hard diska formata od 2.5 inča, koji se priključuje preko SATA III konektora. Od priključaka Apex 15 Max ima: sa leve strane – čitač micro SD kartica, dva USB 3.2 porta tipa A 2. generacije i RJ45 LAN port sa gigabitnim prenosom podataka; sa desne strane – jedan USB 2.0 tipa A, jedan ulaz za mikrofon i jedan izlaz za slušalice; a sa zadnje strane su – priključak za strujni adapter, mini display port kompatibilan sa G-SYNC tehnologijom, HDMI priključak i jedan USB 3.2 port tipa C 2. generacije koji može poslužiti i kao još jedan mini display port kompatibilan sa G-SYNC tehnologijom. Za pohvalu je to što je ugrađen i USB 2.0 tipa A, koji omogućava korišćenje nekih starijih perifernih uređaja koji ne komuniciraju baš najbolje sa USB-om 3.0, poput Leadtek eksterne TV kartice, a praktičan je i za priključivanje miša, štampača ili skenera, za čije je korišćenje upotreba USB-a 3.0 čisto rasipanje resursa. Iznenađuje, pak, odsustvo Thunderbolt porta, kao i 2.5-gigabitnog LAN priključka i čitača SD kartica koji može da čita više različitih formata kartica (takozvani „4 u 1“). Dobar primer za laptop sa dijagonalom ekrana od 15.6 inča koji ima odličan izbor priključaka, iako se radi o modelu iz 2018. godine je ASUS RoG Strix Scar GL503GE, koji sa leve strane ima priključak za strujni adapter, mini display port, HDMI port, dva USB 3.1 porta tipa A 1. generacije i kombinovani (2 u 1) priključak za slušalice i mikrofon; dok su sa desne strane USB 2.0 tipa A, jedan USB 3.1 port tipa A 1. generacije, USB 3.1 port tipa C 2. generacije, koji može da se koristi i kao display port, i čitač SD kartica pune veličine sa mogućnošću čitanja više različitih formata kartica (takozvani „4 u 1“).

OVERCLOCKING – POVEĆAVANJE MAKSIMALNE FABRIČKI PODEŠENE RADNE FREKVENCIJE PROCESORA

je postupak kojim se – softverski – pažljivo povećava brzina rada procesora, tako što mu se poveća maksimalna radna frekvencija i/ili njegov multiplikator, pri čemu je takozvani „multiplikator“ broj koji označava koliko će puta više instrukcija (pojedinačnih kalkulacija) izvršiti procesor u odnosu na broj instrukcija koje dobija putem prednje magistrale, koja predstavlja vezu procesora sa matičnom pločom i – preko nje – sa ostalim komponentama u računaru (radna memorija, grafička kartica...).

 Maksimalna radna frekvencija može se povećavati i kod drugih komponenti računara: radne memorije, diskretne grafičke kartice, i tako dalje – to jest i one se mogu „overclock-ovati“. Uslov da bi se uopšte moglo vršiti menjanje radne frekvencije procesora, odnosno promena multiplikatora, je da je procesor fabrički podešen tako da mu je „multiplikator otključan“ – takozvani „unlocked“ procesori. Kod Intela, na primer, to su desktop procesori koji na kraju oznake modela imaju slovo „K“ ili laptop procesori sa slovima „HK“ na kraju oznake modela. Važno je napomenuti da provećavanje maksimalne radne frekvencije bilo koje komponente računara kod koje je to moguće, neminovno utiče na njeno brže habanje i skraćivanje radnog veka. Takođe, neophodno je obezbediti adekvatno (najčešće znatno jače) hlađenje, pošto povećenje radne frekvencije komponenti preko fabričkog podešavanja dovodi do stvaranja dodatne toplote, koja vrlo lako može izazvati nestabilnost računara (operativnog sistema...), pa i pregrevanje i trajno oštećenje komponente čija se maksimalna fabrički podešena radna frekvencija povećava.

UNDERCLOCKING – SMANJIVANJE RADNE FREKVENCIJE PROCESORA

je postupak kojim se – softverski – pažljivo smanjuje radna frekvencija procesora (grafičke kartice i/ili radne memorije), takozvani „radni takt“, i može se raditi sve dotle dok smanjenje ne ugrozi stabilnost rada računara. Ovo se najčešće radi kako bi se smanjila radna temperatura procesora, što u najvećem broju slučajeva može produžiti i radni vek procesora. Navedni proces koriste kako pojedinci (uglavnom kompjuterski entuzijasti), tako i proizvođači računara – najčešće kod laptopova – kako bi poboljašli termičke karakteristike kompjutera (čitaj: kako bi izbegli pregrevanje). Treba naglasiti da smanjenje radne frekvencije procesora, grafičke kartice i/ili radne memorije, neizbežno dovodi i do smanjenja snage i ukupnog učinka komponente kojoj je frekvencija smanjena, a samim tim i celog računara.

 Dobar primer za ovo su Microsoft-ovi laptopovi Surface Book 2 i 3. Nakon što su u Microsoft-u uočili da je prvi model Surface Book-a sklon tome da se zagreje više nego što je to poželjno (naročito verzija od 13.5 inča sa Intel Core i7-6600U procesorom), odlučili su da znatno smanje radni takt – posebno kod i7 – procesora (i7-8650U i i7-1065G7) – u drugoj i trećoj generaciji laptopa. Kao rezultat su dobili laptop koji se znatno manje greje, ali i dosta sporije obavlja zadatke u programima koji se više oslanjaju na rad procesora. Naši testovi su pokazali i to da Microsoft nije smanjivao radni takt diskretne grafičke kartice, pa je – kod obavljanja zadataka u programima koji se više oslanjaju na rad diskretne grafičke kartice (kod modela sa Intel Core i7-8650U i Nvidia RTX 1050, na primer) – razlika u performansama u odnosu na konkurenciju koja koristi iste procesore i diskretne grafičke kartice, pa čak i u odnosu na mnogo jače laptopove (na primer, ASUS gejmerske laptopove iste generacije procesora i grafičkih kartica) zanemarljivo mala (o ovom i sličnim testovima koje smo obavili biće više reči u nekim od narednih tekstova).

  U Apex 15 Max ugrađeni su i WiFi 6 i Bluetooth 5, a kamera snima u HD rezoluciji. Napajanje je od 230 W i teži 805 grama, a litijum-polimerska baterija se lako može promeniti i kapaciteta je 62 vat/časova (Wh), odnosno 3.180 miliamper/časova (mAh). Po našem mišljenju gejmerski pedigre ovog laptopa može se videti i po tome što je poklopac laptopa od aluminijuma, što je korisno kao dodatna zaštita od različitih smetnji koje se mogu pojaviti na ekranu, na primer u uslovima takmičenja u e-sportovima, u velikim prostorijama punim najrazličitije elektronske opreme. Težina od nešto preko 2,6 kilograma (oko 3,5 kg sa strujnim adapterom) je u granicama očekivanog za laptop ove veličine i sa svim komponentama ugrađenim u njega.

UNDERVOLTING – SMANJIVANJE NAPONA STRUJE U PROCESORU

je postupak kojim se – softverski – linearno smanjuje napon struje koju koristi procesor (grafička kartica i/ili radna memorija). Kao i kod smanjivanja radne frekvencije procesora, i ovaj proces služi da bi se smanjilo zagrevanje, ali i kako bi se smanjila potrošnja struje, produžilo vreme rada baterije (kod laptopova), pa i – pod određenim uslovima – povećala stabilnost rada računara, a samim tim i njegova pouzdanost u radu, i/ili produžio vek trajnja kompjutera. Mnogi pravi i umišljeni stručnjaci (pogotovo na Internetu) preporučuju smanjivanje napona struje u procesoru (grafičkoj kartici i/ili radnoj memoriji) kao neku vrstu „čarobnog štapića“, kojim se ne samo smanjuje potrošnja struje, zagrevanje, produžuje vek trajanja komponente kod koje se smanjuje napon struje, pa i celog računara, već i ukazuju da se ovim postupkom može postići sve navedeno, a zadržati isti učinak te komponente. Ovo je zaista moguće postići u pojedinim idealnim slučajevima (najčešće kada je proizvođač, iz različitih razloga, datu komponentu podesio da radi pod nešto većim naponom od optimalnog), ali nije tako široko primenjivo rešenje za neke od najvećih problema, posebno kod laptopova, kao što se često navodi – pri čemu se pre svega misli na veliku količinu toplote koje se stvara u relativno malom kućištu. Naime, kada bi smanjivanje napona stuje u procesoru (grafičkoj kartici i/ili radnoj memoriji) zaista bilo „univerzalno rešenje“ i „dobitak za sve“, onda bi to značilo da su pobornici ovakvih teza uspeli da obore jedan od osnovnih zakona fizike – da se materija i energija ne mogu stvoriti ni iz čega, niti nestati u ništavilu, bez ostatka. Kada bi stvarno bilo tako lako dobiti isti učinak iz manje energije, gore pomenuti bi zaslužili Nobelovu nagradu za fiziku, u najmanju ruku. Istina je da smanjenje napona u procesoru, grafičkoj kartici i/ili radnoj memoriji može imati i neželjenih efekata, na primer: da procesor (grafička kartica i/ili radna memorija) ne rade stabilno kao sa fabričkim podešavanjima, to jest da sa novopodešenim naponom tranzistori u procesoru nisu u stanju da rade (menjaju vrednost iz nule u jedinicu, to jest status iz isključenog u uključeni, i obrnuto) onom brzinom koja je potrebna pod datim naponom i na određenoj radnoj frekvenciji. To može izazvati kako greške u izvršavanju operacija (kalkulacija), tako i blokiranje ili prestanak rada određenog programa ili pad operativnog sistema. Dakle, nije slučajno što su proizvođači komponente u vašem računaru podesili da rade baš tako kako rade.

Nota bene: tranzistori nisu ništa drugo do minijaturni prekidači, pri čemu se određena forma hemijskim procesom urezuje na diskove od silikona koji se dobija iz silicijuma (kvarca), da bi se zatim ta forma ispunila bakrom tako da formira tranzistor.

OVERVOLTING – POVEĆAVANJE NAPONA STRUJE U PROCESORU

je postupak kojim se linearno povećava napon struje u procesoru, što se najčešće koristi kod povećavanja maksimalne radne frekvencije procesora (takozvanog „overclocking“-a), kako bi se obezbedilo da procesor (grafička kartica i/ili radna memorija) mogu da rade stabilno na većoj frekvenciji. Kada povećate radnu frekvenciju procesora (grafičke kartice i/ili radne memorije) tranzistorima, logičkim kolima i jezgru(ima) procesora potrebno je više energije (čitaj: struje) po svakom radnom taktu procesora. Prema Omovom zakonu, ako želite da povećate snagu struje u određenom električnom kolu, morate ili povećati napon ili smanjiti otpor, a pošto je otpor u jednom procesoru uvek isti, ostaje samo mogućnost da se poveća napon. Ako napon nije dovoljan, neki od tranzistora će prestati da radi, što će izazvati da ceo njegov logički blok prestane da radi, zatim celo jezgro – i eto nama belaja… Šalu na stranu, jedini način da sprečimo ovu lančanu reakciju jeste da povećamo napon, najmanje za onoliko koliko je neophodno najslabijoj komponenti određenog čipa (procesora) da nastavi da radi normalno.

 Seriju XMG Apex čine još dva laptopa: Apex 15 (M21) i Apex 17 (M21).

xmgapexm21

XMG Apex 15 (M21) se isporučuje sa IPS ekranom dijagonale 15.6 inča, bez refleksije, rezolucije 1920 x 1080 piksela, maksimalnim osvetljenjem od 300 nits-a, frekvencijom osvežavanja slike od 144 Hz i kalibrisan tako da pokriva 90% sRGB palete boja. Od procesora, u ponudi su AMD Ryzen 7 5800H ili Ryzen 9 5900HX laptop procesori, dok od grafičkih kartica imamo integrisanu AMD Radeon RX Vega 7 i izbor između dve diskretne: Nvidia GeForce RTX 3060 i RTX 3070. Radna memorija je dual channel, moguće je postavljanje do 64 GB u dva DDR4 modula sa maksimalnom radnom frekvencijom od 3.200 MHz. Nudi se ugradnja dva PCIe NVMe SSD-a 3. generacije, sa M ključem, formata 22 x 80 mm. Od priključaka, sa leve strane imamo jedan USB 3.2 port tipa A 1. generacije, jedan USB 3.2 port tipa A 2. generacije i priključak za strujni adapter; sa desne strane su jedan USB 2.0 tipa A, priključak za mikrofon i priključak za slušalice, a sa zadnje strane imamo jedan USB 3.2 port tipa C 2. generacije, koji se može koristiti kao display port, RJ45 LAN port sa 2.5-gigabitnim prenosom podataka, HDMI priključak i mini display port. Kod laptopova koji imaju portove i sa zadnje strane to može uzrokovati određene probleme, posebno kada laptop radi i poklopac je podignut, pošto je nezgodno uključivati i isključivati periferne uređaje. Ovo posebno važi za USB memorijske stick-ove koji se u mnogim okolnostima često uključuju i isključuju, jer je to teško izvesti bez – barem delimičnog – spuštanja poklopca, kako bi im se moglo lakše pristupiti sa prednje strane laptopa. Uz to, kod laptopova sa komponentama velike snage, koje proizvode puno toplote, i koji imaju snažne sisteme za hlađenje nije preporučljivo držati bilo šta sa zadnje strane laptopa, jer – posebno kada rade pod velikim opterećenjem – količina toplog, pa čak i vrućeg vazduha koji računar izbacuje sa zadnje strane, može negativno da utiče na bilo koji osetljiviji uređaj koji se nalazi neposredno iza laptopa.

XMG Apex 17 (M21) se od Apex 15 (M21) laptopa razlikuje isključivo po veličini ekrana, čija je dijagonala 17.3 inča. Sve ostalo je potpuno identično, čak i snaga strujnog adaptera od 230 W i – s obzirom na veliku potrošnju laptopova ovakvih performansi – začuđujuće mali kapacitet baterije, od 49 Wh, odnosno 2.512 mAh.

 Što se XMG laptova iz serije Apex tiče, pomalo razočarava odsustvo modela Apex 17 Max, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog činjenice da bi, u većem kućištu, bilo moguće postaviti još robusnije hlađenje, a čak i bez toga je kapacitet za odvođenje toplote svakako veći. Kao ilustracija ovoga može poslušiti i primer ASUS RoG Strix Scar GL504 i GL704 laptopova sa dijagonalama ekrana od 15.6, odnosno 17.3 inča – dok je kod verzije GL504GW sa Intel Core i7-8750H procesorom i Nvidia GeForce RTX 2070 diskretnom grafičkom karticom bilo problema sa takozvanim „termičkim gušenjem“, kada naglo opadnu performanse računara usled preteranog zagrevanja, kod verzije GL704GW takvih problema nije bilo. Logika je jasna: veće kućište – bolje hlađenje. Naš ASUS RoG Strix Scar GL703GE je, i sa fabričkom termalnom pastom, čak i pod velikim opterećenjem imao prilično „skromne“ radne temperature, kako procesora (Intel Core i7-8750H), tako i diskretne grafičke kartice (Nvidia GTX 1050 Ti), a kada smo prešli na premaz tečnim metalom, dobili smo ne samo još deset i više posto niže radne temperature, već i veliki skok u performansama, o čemu ćete moći da čitate u jednom od narednih tekstova.

xmgultra17  Drugi u laptop koji, bez sumnje, zaslužuje epitet „najjači“ je XMG Ultra 17. Za razliku od XMG Apex 15 Max-a, ovaj laptop se pravi isključivo u kućištu sa ekranom dijagonale 17.3 inča i predstavlja gejmersku verziju Schenker DTR 17 laptop radne stanice. Najveća razlika je u ponudi monitora, pa se osim ekrana rezolucije 4K (3840 x 2160 piksela), bez odsjaja, koji ima radnu frekvenciju od 60 Hz i maksimalno osvetljenje od 400 sveća po kvadratnom metru, G-SYNC sinhronizaciju slike i koji je kalibrisan tako da pokriva svih 100% Adobe-RGB palete boja – što se nudi i na modelu Schenker DTR 17, može izabrati i panel od 17.3 inča Full HD rezolucije (1920 x 1080 piksela), maksimalne frekvencije osvežavanja slike od 300 Hz, koji takođe ima G-SYNC sinhronizaciju slike, a maksimalno osvetljenje od 300 nits-a, dok je kalibrisan tako da pokriva 100% sRGB palete boja. Čipset je isti kao na Schenker DTR-u 17 – Intel Z590. I kod XMG Ultra 17 laptopa, kao i kod Schenker-a DTR 17 u ponudi je više Intel Core desktop procesora 10. i 11. generacije (Intel-ove oznake „Comet Lake“ i „Rocket Lake“), pri čemu su najjači i9-10900K sa 10 jezgara i 20 niti, odnosno i9-11900K sa 8 fizičkih i 16 logičkih jezgara. Ukoliko se ne dogodi neki veliki pomak u performansama sistema za hlađenje u laptopovima, ne treba očekivati pojavu Intel Core i9-12900K u bilo kom laptopu, zbog toga što – kada radi pod iole većim opterećenjem – proizvodi toliko toplote da je izazov ohladiti ga, odnosno izbeći takozvano „termičko gušenje“ (drastično opadanje performansi usled prevelikog zagrevanja komponente), čak u većim desktop kućištima, o čemu smo pisali u drugom nastavku ovog feljtona. Možda bi Scheker-ov jedinstveni sistem vodenog hlađenja laptopa, o kome će nešto kasnije biti reči, mogao da ohladi i9-12900K dovoljno da može da radi sa maksimalnom potrošnjom struje od preko 80 W, čime bi se mogao postići učinak dovoljan da bi se opravdalo ugrađivanje ovog procesora. Što se diskretnih grafičkih kartica tiče, u ponudi je – osim Nvidia GeForce RTX 3070 i RTX 3080 – i RTX 3060. Fabrički su podešene tako da RTX 3060 može da radi sa maksimalnom potrošnjom struje od 115 W i mogućnošću dinamičkog povećanja potrošnje za dodatnih 15 W (takozvani „dynamic boost“), RTX 3070 sa maksimalnom potrošnjom od 125 W – takođe sa „dynamic boost“-om od 15 W, dok je kod RTX 3080 podešena maksimalna potrošnja od 150 W sa dinamičkim povešanjem potrošnje, takođe, za još 15 W. XMG Ultra 17 ima četiri ležišta za radnu memoriju, tako da je maksimalno moguće ugraditi 128 GB (4 modula po 32 GB) DDR4 memorije. Kao i kod modela Schenker DTR 17, kompanija Schenker Technologies naglašava da se – ako se kupac odluči za procesor 10. generacije – mogu koristiti moduli radne frekvencije 3.200 MHz, a kada se ugrađuje procesor 11. generacije, moduli mogu biti maksimalne radne frekvencije od „samo“ 2.933 MHz. Da li se ovde radi o grešci nekoga u kompaniji Schenker, pošto je i9-10900K – na primer – predviđen da radi sa DDR4 modulima frekvencije do 2.933 MHz, a i9-11900K, pak, sa DDR4 modulima radne frekvencije do 3.200 MHz, ili i ovde termika unutar laptopa postavlja određena ograničenja – nismo uspeli da utvrdimo do trenutka objavljivanja ovog teksta. Ako se klijent odluči za XMG Ultra 17 sa Intel-ovim procesorom 11. generacije, jedan od PCIe SSD-a (obično onaj koji se koristi kao sistemski disk) može bi 4. generacije, dok kada se ugrađuju procesori 10. generacije sva četiri SSD-a, koliko je maksimalno moguće ugraditi, mogu biti „samo“ 3. generacije, ili mogu koristiti SATA III konektore – kada je reč o dva „dodatna“ SSD-a, koji su – reklo bi se – predviđeni za čuvanje podataka (kao „DATA particija“). Podržane su i RAID opcije 0, 1 i 5, dakle: „strip“, „mirror“ i „strip with parity“ (objašnjenje ovih termina možete naći u prethodnom nastavku feljtona). Kao i kod Schenker-a DTR 17, tastatura ima dodatni numerički deo i pozadinsko osvetljenje u RGB paleti boja, podesivo posebno za svaku tipku. Od priključaka tu su: dva Thunderbolt 4 USB porta tipa C, koji se mogu koristiti i kao display portovi i kompatibini su sa G-SYNC tehnologijom, ali se ne mogu koristiti za punjenje eksternih uređaja, jedan USB 3.2 tipa C 2. generacije, koji takođe može služiti kao display port, ali ne i za punjenje spoljnih uređaja, tri USB-a 3.2 tipa A 2. generacije, od kojih jedan može napajati eksterne uređaje, dva mini display porta kompatibilna sa G-SYNC tehnologijom, 1 HDMI priključak verzije 2.1, jedan audio izlazni priključak za slušalice i jedan kombinovani 2 u 1 priključak za slušalice i mikrofon, jedan RJ45 LAN priključak za mrežni kabl ili kablovski Internet, pri čemu podržava 2,5-gigabitni prenos podataka i jedan 4 u 1 čitač kartica (SD, SDHC, SDXC i micro SD karice uz upotrebu adaptera). Baterija je kapaciteta 97 Wh, odnosno 4.975 mAh i može se menjati. Kao i DTR 17 i XMG Ultra 17 je težak oko 4,6 kilograma, pri čemu se ne navodi da li su u to uračunata i dva strujna adaptera snage po 280 W, koji prema navodima kompanije Schenker teže 1,11 kilograma svaki, a kompanija naglašava i to da je – ako se koristi samo jedan od adaptera – maksimalna potrošnja struje procesora ograničena na 30 W. Poklopac i gornji deo kućišta napravljeni su od metala, a okvir ekrana i donji deo kućišta od plastike. Maksimalni ugao otvaranja poklopca je 130 stepeni. XMG Ultra 17 ima ugrađen „Creative Super X-Fi UltraDSP čip“, koji mu omogućava snimanje i reprodukciju zvuka visokog kvaliteta, uz značajnu redukciju šumova iz okoline – kod snimanja. Kao i svaki gejmerski laptop koji drži do sebe, i XMG Ultra 17 ima LED lajsnu na kojoj se boje mogu podešavati u okviru RGB palete boja.

xmgcore17  Model XMG Core se proizvodi u četiri verzije, dve sa Intel Core i7 i dve sa AMD Ryzen 7 procesorima, u dve veličine: sa dijagonalom ekrana od 15.6 inča i 17.3 inča. Verzije sa Intel Core procesororm nose oznaku M21, a sa AMD čipovima oznaku E21. Verzija M21 se nudi isključivo sa Intel Core i7-11800H, kod obe veličine laptopa. I verzija M21 i verzija E21 se isporučuju sa Nvidia RTX 3060 diskretnom grafičkom karticom, s tim što uz laptopove sa Intel procesorom ide Intel UHD Graphics 630, a uz AMD procesore AMD Radeon RX Vega 7 integrisana grafička kartica. Kod verzije E21 može se birati između dva procesora: AMD Ryzen 7 4800H i 5800H. AMD procesori su fabrički podešeni na maksimalnu potrošnju struje od 54 W i ostavljnena je mogućnost povećanja maksimalne radne frekvencije procesora, dok se na Intel Core i7-11800H procesor fabrički nanosi premaz tečnog metala, radi boljeg hlađenja, fabrički je podešen na maksimalnu potrošnju struje od 45 W, pri čemu je ostavljena mogućnost overclocking-a, ali se takođe naglašava da u programu za upravljanje komponentama, nazvanom „Control Center“ postoji samo opcija za smanjivanje napona u procesoru. Naše iskustvo ukazuje na to da bi – kod procesora koji i sa fabričkim podešavanjima proizvodi toliko toplote kao, na primer, i7-11800H – povećavanje maksimalne radne frekvencije procesora, pogotovo u laptopu sa dijagonalom ekrana od 15.6 inča, vrlo lako dovelo do njegovog i pregrevanja celog računara.

 Principijelno, stav svih nas u BGD računarskom centru je da ne treba menjati fabrička podešavanja procesora, grafičkih kartica i/ili radne memorije, jer su dobici na brzini rada najčešće veoma mali, pa čak i jedva primetni, dok se takvim izmenama ozbiljno dovodi u pitanje stabilnost rada računara, u određenim slučajevima (overclocking i overvolting) se rizikuje pregrevanje i kvar komponenti i/ili celog kompjutera, povećava se habanje komponenti i značajno skraćuje njihov i radni vek celog računara.

XMG Core laptopovi imaju dva ležišta (slota) za dvokanalnu (dual channel) DDR4 radnu memoriju i u njih se može ugraditi do 64 GB memorije, maksimalne radne frekvencije od 3.200 MHz, kod sve četiri verzije laptopa. Kompanija Schenker je ostavila mogućnost podešavanja (tuning-a) radne memorije u BIOS-u, ali samo kod verzija XMG Core laptopa sa Intel-ovim procesorom. Zašto ista mogućnost nije data i za laptopove sa AMD Ryzen 7 procesorima – nije nam poznato, i ne vidimo nijedan razlog tehničke prirode koji bi onemogućio ovakva podešavanja na bilo kom računaru sa AMD procesorom. Laptopovi sa Intel procesorom imaju mogućnost ugrađivanja jednog PCIe NVMe M.2 SSD-a 4. generacije i jednog PCIe NVMe M.2 SSD-a 3. generacije, dok je kod verzija sa AMD Ryzen 7 procesorima omogućena ugradnja dva PCIe NVMe M.2 SSD-a 3. generacije. Sve četiri verzije pružaju mogućnost podešavanja rada SSD-a u RAID 0 i 1 konfiguraciji, pri čemu je pod znakom pitanja da li bi i kako funkcionisala bilo koja RAID konfiguracija jednog PCIe NVMe M.2 SSD-a 3. generacije i jednog 4. generacije. U najboljem slučaju diskovi bi radili brzinom približno 1,5 do 2 puta većom od maksimalne brzine rada sporijeg diska (dakle, onog 3. generacije), kod RAID 0 konfiguracije, a u RAID 1 modusu bi najverovanije sve radilo brzinom sporijeg SSD-a, što – po našem mišljenju – dovodi u pitanje svrsishodnost ugradnje jednog SSD-a 4. i jednog 3. generacije ako se koristi bilo koja RAID konfiguracija. (za više podataka o XMG Core laptovima pogledaj tabele 1 i 2)

XMGCORE15 XMGCORE17

 Model XMG Focus dostupan je u pet verzija: XMG Focus 15 (M22) – sa Full HD ekranom na 144 Hz i dijagonalom od 15.6 inča, Intel Core i7-12700H procesorom i Nvidia GeForce RTX 3060 diskretnom grafičkom karticom, XMG Focus 16 (M22) – sa 2K+ ekranom na 165 Hz, odnosom stranica 16:10 i dijagonalom od 16 inča , procesorom Intel Core i7-12700H i Nvidia GeForce RTX 3060 diskretnom grafičkom karticom (tehničku specifikaciju ovog laptopa smo prikazali u tabeli 3), XMG Focus 17 (M22) – sa Full HD ekranom na 144 Hz i dijagonalom od 17.3 inča, Intel Core i7-12700H procesorom i Nvidia GeForce RTX 3060 diskretnom grafičkom karticom, XMG Focus 15 (M21) – sa Full HD ekranom na 144 Hz i dijagonalom od 15.6 inča, Intel Core i7-11800H procesorom i Nvidia GeForce RTX 3050 Ti diskretnom grafičkom karticom i XMG Focus 17 (M21) – sa Full HD ekranom na 144 Hz i dijagonalom od 17.3 inča, Intel Core i7-11800H procesorom i Nvidia GeForce RTX 3050 Ti diskretnom grafičkom karticom.

XMGFOCUS16

 XMG Fusion laptop se isporučuje u dve verzije: XMG Fusion 15 (M22) – sa 2K ekranom na 165 Hz i dijagonalom od 15.6 inča, Intel Core i7-11800H procesorom i Nvidia GeForce RTX 3060 ili RTX 3070 diskretnom grafičkom karticom (tehničku specifikaciju laptopa prikazali smo u tabeli 4) i XMG Fusion 15 (L19) – sa Full HD ekranom na 144 Hz i dijagonalom od 15.6 inča, Intel Core i7-9750H procesorom i Nvidia GeForce GTX 1660 Ti diskretnom grafičkom karticom u punom laptop formatu ili RTX 2070 u Max-Q formatu. XMG Fusion 15 (M22) dolazi sa jednim Thunderbolt 4 portom, dok se XMG Fusion 15 (L19) isporučuje sa jednim Thunderbolt 3 portom.

XMGFOCUS16FUSION15 XMGFUSION15

xmgneo  XMG Neo laptopovi se prave u pet verzija: XMG Neo 15 (M22) – sa 2K ekranom na 240 Hz i dijagonalom od 15.6 inča, Ryzen 9 6900HX procesorom i Nvidia GeForce RTX 3060, RTX 3070 Ti, RTX 3080 ili RTX 3080 Ti diskretnom grafičkom karticom, XMG Neo 15 (E22) – sa 2K ekranom na 240 Hz i dijagonalom od 15.6 inča, Intel Core i7-12700H ili i9-12900H procesorom i Nvidia GeForce RTX 3060, RTX 3070 Ti ili RTX 3080 Ti diskretnom grafičkom karticom (tehničku specifikaciju laptopa prikazali smo u tabeli 5), XMG Neo 15 (E21) – sa dva ekrana dijagonale 15.6 inča u ponudi, jednim Full HD na 240 Hz ili jednim 2K na 165 Hz, Ryzen 7 5800H ili Ryzen 9 5900HX procesorom i Nvidia GeForce RTX 3070 ili RTX 3080 diskretnom grafičkom karticom, XMG Neo 17 (M22) – sa 2K+ ekranom na 240 Hz i dijagonalom od tačno 17 inča, Ryzen 9 6900HX procesorom i Nvidia GeForce RTX 3070 Ti, RTX 3080 Ti ili RTX 3080 Ti diskretnom grafičkom karticom (tehničku specifikaciju laptopa prikazali smo u tabeli 6) i XMG Neo 17 (E21) – sa dva ekrana dijagonale 17.3 inča u ponudi, jednim Full HD na 240 Hz ili jednim 2K na 165 Hz, Ryzen 7 5800H ili Ryzen 9 5900HX procesorom i Nvidia GeForce RTX 3070 ili RTX 3080 diskretnom grafičkom karticom. Treba napomenuti i to da XMG Neo verzija 15 (E22) ima ugrađen i jedan Thunderbolt 4 port.

XMGNEO15 XMGNEO17
Xmgoasisfotoo2

 Najveća i najznačajnija posebnost tri od pet verzija XMG Neo laptopova (XMG Neo 15 /M22/, XMG Neo 15 /E22/ i XMG Neo 17 /M22/) nije toliko u njima samima, koliko u jedinstvenom perifernom uređaju koji se na njih može priključiti. Toliko jedinstvenom da slobodno možemo reći da ih ovaj uređaj čini unikatima u svetu laptopova. Reč je o XMG OASIS sistemu za hlađenje laptopa koji koristi destilovanu vodu (kamenac bi štetno uticao na celokupni sistem za hlađenje) za hlađenje laptopa. Uređaj veoma podseća na kućišta za eksterne grafičke kartice. Toliko čak, da smo, kada smo ga prvi put videli, pomislili da se radi upravo o eksternom kućištu za još jednu, desktop grafičku karticu. Sam aparat teži 1,4 kilograma, širina mu je 7,5, visina 18,6, a dubina 20,3 centimetara. Kao i toliko druge gejmerske opreme i ovaj sistem za hlađenje ima LED osvetljenje u boji, podesivo u okviru RGB palete boja. Kompanija Schenker navodi da su „prilikom testiranja“ XMG OASIS uređaja, tokom koga su „uporedo vršili Prime 95 i FurMark benchmark testove, zabeležili da ventilatori XMG Neo 15 laptopova koriste svega polovinu od maksimalnog broja obrataja“. Naglašavaju i to da „u poređenju sa hlađenjem isključivo ventilatorima laptopa, XMG OASIS radnu temperaturu procesora i diskretne grafičke kartice snižava za oko 20 stepeni Celzijusa“. Tako su radnu temperaturu Intel Core i7-12700H sa 87 spustili na 71 stepen, a diskretne grafičke kartice Nvidia GeForce RTX 3080 Ti, u istom laptopu, sa 88 na 68 stepeni Celzijusa. Tvrde i da je XMG OASIS sistemom moguće Nvidia RTX 3080 Ti konstantno napajati sa 175 W struje bez rizika od pregrevanja. Za upravljanje XMG OASIS uređajem za vodeno hlađenje laptopa, uz svaki XMG Neo laptop koji podržava ovaj sistem isporučuje se i poseban softver nazvan „Liquid Cooling System Control“. Mora se priznati da je i patent za priključivanje OASIS sistema na laptop prilično jednostavan: otvori se poklopac na zadnoj strani laptopa, ispod kojeg se nalazi specijalan priključak koji se sastoji iz pipka za dovod hladne i pipka za odovod tople vode, natakne se dovodni priključak sa dvema cevima koje vode do samog OASIS uređaja i zaptije pritiskom na deo specijalne obujmice koji je bliži zadnjem delu laptopa. U Schenker Technologies navode da „mala težina i gabarit uređaja, kao i činjenica da se za hlađenje koristi destilovana voda“, a ne neka skupa ili ne baš bezbedna hemikalija, omogućava da „uređaj i flašu destilovane vode stavite u ranac i ceo sistem ponesete sa sobom“.

Asusrogchimera  Treba reći i to da su ASUS RoG GX700 i GX800 laptopovi, takozvane „super himere“ („Super Chimera“) takođe imale hlađenje pomoću tečnosti, i to još polovinom 2015. godine, kada je u prodaju pušten RoG GX700, odnosno u drugoj polovini 2016. godine, kada je svetlost dana ugledao RoG GX800, međutim tu se sličnosti sa XMG OASIS sistemom završavaju. Sistem za hlađenje kod RoG GX700 i GX800 laptopova je bio dizajniran tako se laptop montirao na prednju stranu uređaja za hlađenje, sa čije zadnje strane su bili radijatori za hlađenje, ispod kojih su bili montirani ventilatori. Sistem je bio veoma komplikovan i glomazan (težina ASUS RoG GX800 sistema za hlađenje je 4,7 kilograma, čemu treba dodati i 5,7 kilograma koliko je težak sam laptop), malo koji ASUS servis je bio u stanju da izmeni tečnost, a kamo li da izvrši neku popravku na uređaju za hlađenje, a pojedini vlasnici ovih laptopova su na forumima pisali o tome da su zaposleni, kada bi svoj laptop doneli u servis, isti gledali kao da je u pitanju „mali leteći tanjir iz koga će svakog trenutka izaći mini vanzemaljci“. Ruku na srce, ASUS RoG GX700 i GX800 zaista liče na nešto što je upravo uteklo iz stripa ili crtanog filma o transformersima. Mada su ljudi kojima bi protekom vremena nestalo tečnosti u rezervoaru, u nedostatku boljeg rešenja, sipali destiovanu vodu, prema našim saznanjima, originalna tečnost kojom je ASUS punio uređaje za dodatno hlađenje modela RX700 i RX800 – izmeđi ostalog – sadržala je glicerin i još neke „tajne“ hemijske sastojke, koji su služili sprečavanju korozije i podmazivanju raznih delova tog veoma komplikovanog sistema. Dokaz da su informacije u vezi sa ASUS-ovim sistemom za hlađenje laptopova, do kojih smo došli još pre više godina, tačni, je i to što, za razliku od Schenkera koji ne pravi nikakvu tajnu u vezi sa svojim OASIS sistemom, već ga naziva „vodenim hlađenjem“ i jasno navodi šta (destilovanu vodu), kako i gde treba sipati, ASUS je samo isticao dobitke u performansama koji su mogući zahvaljujući njihovom uređaju za hlađenje pomoću „tečnosti“. Koja je tečnost u pitanju, kako je menjati, kako održavati njihov uređaj i mnogi drugi detalji vezani za RoG GX700 i GX800 ostali su nedorečeni ili prekriveni velom tajne. XMG OASIS deluje puno jednostavnije i možda baš zato praktičnije, ni ne pokušavajući da bude u sklopu laptopa, čime su izbegnute mnoge komplikacije koje su, na kraju krajeva, dovele do prestanka ASUS-ove avanture sa hlađenjem laptopova tečnošću. U Schenker-u ističu da „svako može sam da priključi i koristi OASIS sistem, izmeni ili dopuni destilovanu vodu“ i na svom sajtu detaljno – u slici, reči i animaciji – pokazuju kako. Veliko plus za jednostavnost i transparentnost.

XmgproXMG PRO se prodaje u četiri varijatne: XMG PRO 15 (E22) – se nudi sa mogućnošću izbora između tri ekrana dijagonale 15.6 inča, jednim Full HD na 144 Hz i G-SYNC funkcijom, jednim 2K sa podesivom frekvencijm osvežavanja slike (60 ili 165 Hz) ili jednim 4K ekranom na 60 Hz i punom kalibracijom boja, mogućnošću biranja između Intel Core i7-12700H i i9-12900H procesora i Nvidia GeForce RTX 3060, RTX 3070 Ti i RTX 3080 Ti diskretnih grafičkih kartica, XMG PRO 15 (L21) – sa dva ekrana dijagonale 15.6 inča u ponudi, jednim Full HD na 300 Hz ili jednim 4K na 60 Hz, Intel Core i7-11800H procesorom i Nvidia GeForce RTX 3070 ili RTX 3080 diskretnom grafičkom karticom, XMG Pro 17 (E22) – sa dva ekrana dijagonale 17.3 inča u ponudi, 2K na 165 Hz ili jednim 4K na 60 Hz, mogućnošću izbora između Intel Core i7-12700H i i9-12900H procesora i Nvidia GeForce RTX 3070 Ti i RTX 3080 Ti diskretne grafičke kartice (tehničku specifikaciju laptopa prikazali smo u tabeli 7) i XMG PRO (L21) – sa dva ekrana dijagonale 17.3 inča u ponudi, jednim Full HD na 300 Hz ili jednim 4K na 60 Hz, Intel Core i7-11800H procesorom i Nvidia GeForce RTX 3070 ili RTX 3080 diskretnom grafičkom karticom.

xmgpro17

 Izbor modela XMG laptopova i njihovih varijanti je zaista veliki, a kada se tome doda i mogućnost biranja ekrana, procesora, diskretnih grafičkih kartica, pa zatim proizvođača, količine, maksimalne radne frekvencije RAM memorije, izbor proizvođača i veličine SSD-a, mogućnost da se na neke od modela priključi sistem za vodeno hlađenje laptopa i još mnogo toga – treba zaista biti „srca kamenoga“, što kaže narodna pesma, pa se ne oduševiti kao malo dete u prodavnici igračaka. Pravi raj i za najizbirljivije gejmere i najzahtevnije kreatore raznih multimedijalnih sadržaja.

Schenker-za gejmere i Youtube-re

(kraj trećeg dela)

Čitajte u sledećem nastavku: sve o XMG desktop računarima, VR i drugoj opremi za korišćenje sadržaja iz svih domena „proširene realnosti“...

Servis racunara, BGD racunarski centar, servis laptopova

SCHENKER – MULTIMEDIJI i VIRTUELNA REALNOST →

← SCHENKER – KONFIGURACIJE I SPECIFIKACIJE

Podeli:

servis racunara