office@bgdrc.com  
 Tel: 060 380 30 50 Ulica:Kraljevića Marka 21
Radno vreme servisa: 9:00h - 16:30h
servis racunara it podrška
desktop servis racunara
servis racunara softver
servis racunara spašavanje podataka

QWARE BRADFORD - RETRO JE PONOVO U MODI

by Pirox International B.V. & BGDRC

Qwarelogo

IZ HOLANDIJE S LJUBAVLJU

 QWARE Bradford (Kjuver Bredford) je verovatno prva prava retro tastatura u Srbiji, i to u svakom smislu te reči: tastatura je mehanička; po gabaritima je manja od puno drugih sličnih tastatura; a – barem na prvi pogled – deluje zaista velika i „prostrana“; po utisku koji ostavlja na one koji na njoj kucaju malo duže, podseća na neke legendarne tastature iz daleke prošlosti; dok je ono što je zaista izdvaja od većine tastatura koje se mogu kupiti u Srbiji, to što su joj tasteri okrugli ili elipsoidni.

QWARE – RETRO, ALI STVARNO

QWARE-FRESNO-MIS1

 Kada smo prvi put izvadili Qware Bradford iz kutije, prva pomisao nam je bila: „baš je velika“, a onda smo uzeli metar u ruke i shvatili da je oko 10 posto manja od Microsoft 3050 tastature – na primer. Da izgled, i prvi pogled, mogu da prevare, govori i činjenica da je Qware Bradford jedva 20 posto veća od Dell KB740, koja spada u klasu kompaktnih tastatura, i kod koje je Dell napravio nekoliko većih kompromisa u dizajnu, kako bi – jedva nekako – postigao da tastatura sa numeričkim delom i ukupno 100 tastera bude dovoljno „mala“ da bi mogla da se nazove „kompaktnom“.

QWARE-BOSTON-TASTATURA

 Već su nas prvi otkucaji na Qware Bradford tastaturi podsetili na tastaturu koja je – barem u Evropi – dolazila uz jedan nezaboravan računar, koji je mnogima od nas, koji imamo dovoljno godina da ga se sećamo i koji smo imali privilegiju i zadovoljstvo da ga koristimo, ostao u veoma lepoj uspomeni – IBM PS2.

 U našoj firmi, kao i u celoj Srbiji, su mišljenja o tome da li su bolje takozvane „mehaničke“ ili takozvane „membranske“ tastature – podeljena. Istina je često negde u sredini, a u slučaju preferiranja jedne ili druge vrste tastatura – lepota je u očima, ili bi možda tačnije bilo reći – u prstima posmatrača, to jest korisnika.

 Qware Bradford tastatura, po prvi put u Srbiji, pruža mešavinu boemskog stvaralaštva prve polovine 20. veka i napredne tehnologije bežičnog prenosa. Bežični signal i automatsko uključivanje i isključivanje uređaja postaje standard za sve tastature, što više idemo ka sredini 21. veka.

 Okrugli oblik većine tastera na Bradford tastaturi veoma podseća na legendarne pisaće mašine pravljene dvadesetih, tridesetih i četrdesetih godina 20. veka, poput Olivetijevog modela M1, Olimpije SM1 ili Royal Quiet DeLuxe (Rojal kvajet dilaks) – pisaće mašine na kojoj je Ernest Hemingvej pisao svoje romane. Za one koji se pitaju kakav je bio doživljaj kucati „Za kim zvono zvoni“, „Imati i nemati“ ili „Starac i more“, Qware Bradford nudi mogućnost da, u udobnosti svog doma ili kancelarije, krenu u bilo koju literarnu avanturu, i na tastaturi koja – za razliku od starih pisaćih mašina – neće probuditi pola komšiluka ili nervirati  kolege u kancelariji na drugom kraju hodnika, napišu priču, pesmu ili roman koji će i njima i drugima promeniti život.

MEHANIČKE I MEMBRANSKE TASTATURE
QWARE-FLORENCE-TASTATURA

 Mehaničkle tastature, kako im i samo ime govori, imaju mehaničke prekidače ispod svakog tastera, koji pritisak na određeni taster pretvaraju u električni impuls, koji tastatura šalje računaru (žičnim ili bežičnim putem), obaveštavajući ga o tome koji je taster pritisnut. Mehaničke tastature mogu imati više različitih sistema prenošenja pritiska na taster, a najčešći su:

    QWARE-FLORENCE-TASTATURA
  1. mehanički prekidač u obliku klina, sa oprugom koja taster vraća u gornji položaj i najčešće se koristi na klasičnim eksternim tastaturama
  2. mehanički prekidač koji funkcioniše na principu makaza i najčešće se koristi na tastaturama PC laptop računara, posebno onim više klase
  3. mehanički prekidač koji funkcioniše na principu „leptira“, gde pritisak na taster i njegovo vraćanje u gornji položaj podsećaju na leptira koji maše krilima, i ovaj dizajn tastera se skoro isključivo koristi na laptop računarima i eksternim tastaturama marke Apple.
QWARE-FLORENCE-TASTATURA

 Membranske tastature rade tako što pritiske na tastere prenose na plastičnu ili gumenu membranu, koja ih – kroz niz rupica – pomoću sloja specijalnog „mastila“ koje provodi struju, prenose na prekidače koji su pričvršćeni („odštampani“) na štampanoj ploči unutar tastature, a ona pritiske tastera prevodi u odgovorajuće signale, koje dalje šalje računaru.

QWARE-FLORENCE-TASTATURA

 U nekom od sledećih tekstova na našem blogu, detaljnije ćemo se pozabaviti tastaturama, njihovim karakteristikama, prednostima, kao i manama određenih tehničkih rešenja, i razlozima zbog kojih ih pojedinci veoma cene, a drugi – pak – zaobilaze u širokom luku.

O UKUSIMA I NAVIKAMA

QWARE-FLORENCE-TASTATURA

 Kažu da o ukusima ne vredi raspravljati, ali možda treba potrošiti koju reč na temu navika, koje svako od nas sobom nosi, kao nevidljivi džak, pun korisnog i uzaludnog, vrlina i mana, osobenosti i opšteprihvaćenih rituala.

 U Beogradskom računarskom centru, kao i u većini firmi i domaćinstava u Beogradu i Srbiji, ima onih koji najrađe kucaju na klasičnim mehaničkim tastaturama, sa tasterima koji koriste sistem klina i opruge i – uopšte – vole sve što je klasično, ima onih koji najviše vole da rade koristeći tastature sa mehaničkim tasterima koji funkcionišu na principu makaza, ali i onih koji pre svega biraju membranske tastature.

 Ako se sada pitate, koju tastaturu da izabrete sebi, naš savet je veoma jednostavan: uzmite onakvu tastaturu, sa kojom će vam rad činiti najveće zadovoljstvo. Izbor tastature je – najčešće – stvar navike. Ako najviše vremena provodite radeći na laptop računaru, onda je najpreporučljivije da odaberete mehaničku tastaturu koja funkcioniše na principu makaza ili membransku tastaturu, a ako ste gejmer ili već dugo koristite „običnu“, mehaničku tastaturu – kupite sebi istu takvu. Dok smo testirali Qware Bradford tastaturu, najteže je bilo onima koji već dugo koriste laptop – i to dvostruko: s jedne strane navikli su na veoma tihu, ponekad skoro nečujnu tastaturu, koja često nema numerički deo (posebno na laptop računarima dijagonala ekrana od 12,5 do 15,6 inča) i gde su tasteri manji i/ili veoma blizu jedan drugom, a sa druge – oblik i raspored priličnog broja tastera na klasičnim eksternim tastaturama i onima koje se ugrađuju u laptop kompjutere se često veoma razlikuju, što dovodi do neminovnog drastičnog povećanja slovnih grešaka prilikom kucanja, čestog i dugog traženja pojedinih dirki, a ume i da bude frustrirajuće. „Stare navike teško odumiru“, vole da kažu naši prijatelji sa druge strane Atlantika.

U SLOVIMA I BROJEVIMA

 Qware Bradford tastatura ima 104 tastera, od čega su 12 za upravljanje multimedijalnim sadržajima. Signal se do računara prenosi bežičnim putem, uz pomoć USB nano risivera, a maksimalni domet tog signala iznosi oko 10 metara. Tastatura poseduje i tri indikatora (lampice) funkcija koje su u upotrebi u određenom trenutku: „Caps Lock“ (stalno kucanje velikih slova), „Numeric Lock“ (uključivanje i isključivanje numeričkog dela) i „Scroll Lock“ (kontrola upotrebe strelica na tastaturi). Qware Bradford tastaturu napajaju dve AAA baterije, koje joj daju autonomiju rada od oko šest meseci. Uz to, ova tastatura ima automatsko isključivanje, što znači da će se, svaki put kada prestanete da kucate, tastatura sama isključiti u roku od svega tri sekunde, i tako maksimalno štedeti baterije. Istog sekunda kada ponovo počnete da kucate, pritiskom na bilo koji taster, tastatura se momentalno sama uključuje i tekst počinje da se pojavljuje na ekranu, bez ikakve zadrške.

QWARE-TULSA-HEADPHONES  Pogodnost je i to što se USB nano risiver smešta u u odeljak za baterije, na poleđini tastature, pa nema bojazni da ga možete izgubiti prilikom transporta. Kada prvi put raspakujete tastaturu, USB nano risiver ćete pronaći u njegovom ležištu, u odeljku za baterije.

 Qware Bradford spada u ergonomske modele tastatura, a raspored tastera je QWERTY (kverti). Širina tastature je 44.9, dubina 14.2, a debljina 3.2 centimetra. Teška je 524 grama. QWARE Bradford bežična tastatura se proizvodi u beloj i crnoj boji.

GEJMERSKA-FOTELJA-MAURICS  Ono u čemu će se složiti svi koji probaju Qware Bradford tasturu, je da je kucanje na njoj udobno, što je rezultat toga što je nađena prava mera između lakoće pritiskanja tastera, čvrstine samih dirki i oštrine i jasnoće „odgovora“ (utiska) koji imate dok kucate. Ukoliko ruke i šake sve vreme ne držite pod veoma neprirodnim uglom u odnosu na tastaturu, nećete osetiti zamor, bez obzira na to koliko dugo kucate. Za one koji često vrše korekture u nekom od programa za obradu teksta, treba naglasti i to da sve prečice za „prolaz“ kroz tekst – poput kombinacija tastera SHIFT i/ili CTRL (control) i strelica za levo, desno, gore i dole – rade veoma dobro. Takođe, unos brojeva pomoću numeričkog dela na tastaturi – u bilo koji program za izradu tabela, i sličnog – se može vršti veoma brzo i lako.

 Za sve koji žele tastaturu posebnog ili jedinstvenog dizajna, kao i za one koji vole klasične mehaničke tastature – QWARE Bradford je pravi izbor.

QWARE BRADFORD - RETRO JE PONOVO U MODI

Servis racunara, BGD racunarski centar, servis laptopova

← QWARE - NOVA ROBNA MARKA ZA KANCELARIJE I GEJMERE

Podeli:

servis racunara